Zarin Ancu: Şarkı söylemenin tadı bambaşkadır

Aslen Batmanlı olan müzisyen Zarin Ancu, yedi yıl önce misafir olarak geldiği Kürdistan Bölgesi’ne yerleşti. Kürdistan Bölgesi’nde çeşitli televizyon kanallarına konuk olup kendi tarzında seslendirdiği eski Kürtçe parçalarla adını duyudu.

 

Halen başkent Erbil’de canlı müzik yapan Ancu, hayatı ve çalışmaları hakkında Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

 

Yaklaşık 7 yıldır Erbil’de yaşıyorsunuz. Bir sanatçı olarak Erbil’de hayat nasıl geçiyor?

 

İlk başta sadece ziyaret amacıyla buraya gelmiştim. Burada fazla kalma gibi bir planım yoktu fakat daha sonra burada daha mutlu yaşayabileceğimi hissettim ve kaldım.

 

Burada canlı müzik yapıyorsunuz. Bununla bir geliriniz oluyor mu?

 

Haftada birkaç gün belli mekanlarda canlı müzik yapıyorum. Evet, bu sayede burada yaşayabilecek kadar bir gelirim oluyor. Sanat ve şarkı söylemek ayrı bir lezzet ve huzur veriyor. Şarkı söylemenin tadı bambaşkadır. Her zaman söylerim, “müzik ruhun gıdasıdır” diye. Zorlukları olsa da, yorulsam da sanattan haz ve mutluluk alıyorum.



 

Bir kadın sanatçı olarak canlı müzik yaparken karşılaştığınız zorluklar nelerdir?

 

Birçok zorluğu var. Örneğin programınız olduğu zaman, rahatsız olsanız bile bunu dinleyicilerinize yansıtmamalısınız. Bu çok basit bir örnek. Arkadaşlarım sürekli güler yüzlü ve mutlu olduğumu sanırlar, ama öyle değil, ben de çok yoruluyorum, bazen bıkıyorum. Fakat dediğim gibi, program dahilinde çalıştımız için sahneye çıkmak durumunda kalıyoruz.

 

Sizi izlemeye gelen hayranlarınız veya misafirler ençok hangi parçaları okumanızı istiyorlar?

 

Daha çok klasik şarkılar okumamı istiyorlar. Soranca söylememi istiyorlar ben de söylüyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse burada hoşuma gitmeyen şey erkeklerin canlı müzik dinlemeye eşlerini getirmemeleridir. Ben de her zaman konuklarıma, “bir dahaki sefere eşleriniz ve sevgililerinizle gelin” diyorum.

 

Okuduğunuz şarkılardan klip yapmayı düşünüyormusunuz?

 

Yeni yılda ilk klibimi çekeceğim. Soranca anonim bir şarkıyı okuduğum bir şarkının klibini bitirdik. Tüm çalışmalarımız birtti, sadece yayınlamak kaldı da diyebiliriz. Şarkı seçme konusunda çok hassas davrandığımı belirtebilirim. Kendime ait parçalar yapmak isterim ama şimdiye kadar sözleri hoşuma gidecek bir tekstle karşılaşmadım. Birçok kişi bana bu konuda yardımcı da oldu.



 

Müzik dışında ne ile ilgileniyorsunuz?

 

Müzik ve sanat dışında zamanımı arkadaşlarımla geçiriyorum. Ev temizliğinden hoşlanmıyorum ama yemek yapmayı seviyorum, yemek yapıyorum.

 

Yemekleriniz güzel mi?

 

Evet, arkadaşlarım da güzel yemekler yaptığımı söylüyor, beğeniyorlar. Dolma yapmayı seviyorum. Yalnızlığı sevmiyorum, yalnız yemek yemekten de hoşlanmıyorum. Ne zaman güzel bir yemek yaparsam arkadaşlarımı da çağırıyorum yada ben onlara gidiyorum ve birlikte yiyoruz.