‘Sûr: Ax û Welat’ belgeseline gerekçesiz yasak

 

İstanbul (Rûdaw) - “Sûr: Ax û Welat” belgeselinin gerekçesiz bir şekilde polis engellemesi sonucu iptal edildiği bildirildi.

 

Diyabakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının 2. yılında İstanbul Şişli ilçesinde bulunan Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde 3 Aralık Pazar günü saat 19:30’da gösterimi planlanan “Sûr: Ax û Welat” belgeseli polis engellemesi sonucu iptal edilmişti.

 

Gösterimin yasaklanmasıyla ilgili herhangi bir gerekçe gösterilmediği belirtildi.

 

Sur Belgesel Kolektifi tarafından hazırlanan belgesel, Sur’da yaşananlara tanıklık edenlerin anlatımlarına dayanıyor. Sur’dan göçe zorlananların, sürece tanık olmuş kişilerin de katılımıyla gösterimin yapılması planlanan belgeselde, yasak döneminde çekilmiş görüntülere de yer veriliyor.

 

“Sûr: Ax û Welat” belgeselin yönetmenliğini Hicran Urun ve Zana Kibar üstlendi.

 

Rûdaw’a konuşan Zana Kibar, şunları söyledi:

 

“Belgesel bir kentin tarihi teması ve kaç medeniyete beşiklik ettiğini gösteriyor. Aynı zamanda orada yaşayan halkın hafızalarına hitap ediyor. İkincisi de 2015 yılında Kürdistan’da başlayan ve Sur direnişinin dahil olduğu savaşla beraber kentin yıkıma uğramasıyla orada bulunanların zorunlu göçe zorlanmasıyla insanların hikayelerine odaklanıyor.

 

Sur’un 6 mahallesi 6 Aralık 2015’ten beri abluka altındadır. Ve halen devam ediyor. 3’üncü yılına girdi. Dünyanın en uzun yasağı ünvanını da taşıyor.”

 

Ablukanın sadece Sur’da olduğunu sandıklarını belirten Kibar, “Bu belgeselle ablukanın sadece Sur isminde olduğudur. Türkiye’nin neresinde olursa olsun bir gösterimi ya da olduğunda ya da başka bir şekilde ablukayla karşı karşıya kalabilir” dedi.