İstanbul Kürt Film Festivali başladı

07-03-2019
Rawîn Stêrk
Rawîn Stêrk
Etiketler İstanbul Film Festival
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Mezopotamya Sinema Kolektifi tarafından ilk kez düzenlenen İstanbul Kürt Film Festivali başladı. Festival kapsamında Kürdistan ve Avrupa’dan yönetmenlerin çektiği 30’a yakın film izleyici ile buluşacak.

 

İstanbul Elmadağ’daki salonda 6 Mart’ta başlayan festivalin ilk gününde sinemadan çok siyasi ve toplumsal sorunlar konuşuldu. Kürt sinemacılar böyle bir festival aracılığıyla bir araya geldikleri için mutlu olduklarını belirtti.

 

Rûdaw’a konuşan oyuncu Nazmi Kırık, “Türkiye ve Kürt illerinde siyasi durumlardan ötürü büyük festivaller düzenlenemiyordu. Diyarbakır’da yapılması planlanıyordu ama kayyumlar nedeniyle olmadı. İlk defa İstanbul’da böyle bir organizasyon gerçekleşiyor ve bu bizi mutlu ediyor. Kürt bir aktör olarak heyecenlıyım” dedi.

 

 

Festivalde gösterime girecek 30 film de Kürt toplumunun yaşadığı sorunlara dikkat çekiyor. Festivalin başlangıcında konuşan Kürt yönetmen ve aktörler Kürt sinemasının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

 

Rojhılatlı yönetmen Kaveh Moeinfar, “İlk defa İstanbul’da böyle bir festivalin yapılması çok önemli. En önemlisi de buy olla sinema ile uğraşanları tanıyabiliyorsunuz” dedi.

 

 

Yönetmen Haşim Aydemir de, “Bu büyük bir festival. İstanbul Kürtlerin en yoğun yaşadığı kentlerin başında geliyor ve tabiki böyle festivaller olmalı. Kürt sineması için daha büyük festivaller olmalı” diye konuştu.

 

 

8 Mart’ta sadece kadın yönetmenlerin filmlerinin gösterimi yapılacak olan festival 10 Mart’ta sona erecek.

 

İstanbul Elmadağ’da bulunan salonunda gösterilecek olan filmler arasında şunlar var;

 

“Çirkin Kral Efsanesi”/ Hüseyin Tabak

“Zagros”/Sehim Omer Kalifa

“Reşeba”/Hisên Hesen

“Zor Bir Karar”/Ender Özkahraman

“14 Temmuz”/Haşim Aydemir

“Bîr” (Kuyu)/Veysi Altay

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli