ROJDA: Kürt sanatçılar olarak dezavantajlıyız

07-03-2018
Ayser ÇINAR
Etiketler Rojda Kürt TRT Siyam
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - “Siyam” adlı yeni bir albüm çıkaran sanatçı Rojda, Kürt sanatçılar olarak “dezavantajlı” olduklarını söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan Rojda, yeni albümüne ilişkin şunları söyledi:

 

“Öncellikle şunu belirtmek istiyorum; Siyam (Gölgem) albümü 2 yıllık hazırlık aşamasından geçti. Bundan önce çıkardığım ‘Kezi’ albümü kadın ağzı ile söylenen dengbej şarkılarını hikayeleriyle birlikte günümüz nesillerine ulaştırmayı hedefleyen bir projeydi. Kadın bir sanatçı olarak, tarih ve kültürümüzün, sözlü edebiyatımızın bugünlere dek yaşatılmasında büyük emeği olan Kürt kadın dengbejlerini yad etmek için bu projeyi yaptım.”  

 

Rojda, “Kezi albümünde olduğu gibi Siyam albümünün de bir hikayesi var; Siyam gölgem demek. Neden bu ismin albüme verildiğini ancak albümün tamamı dinlendikçe daha iyi anlaşılacağına inanıyorum. Geçmişin izleri bir gölge gibi bizi takip eder her daim. İşte bu albümde de geçmişin o gölgesini görmek, hissetmek ve hatta o gölgede soluklanmayı amaç edindik” diye konuştu.

 

 

 

Rojda, “Hawraman'ın o özgün tonundan, Maraş'ın dertli kılamlarına, Hewlêr'in (Erbil) tarih kokan stranlarından, Serhad'ın güzelliklerine, Botan’ın kültürüne…Bunların hepsini Siyam albümüyle yansıtmayı amaçladım. Albüm henüz yeni, daha geniş kitlelere ulaşmamış olmasına rağmen dinleyen insanlardan gerçekten güzel tepkiler alıyorum” ifadelerini kullandı.

 

12 parçadan oluşan “Siyam” albümünün ilk klip çalışması “Çavreşe” adlı parçaya çekildi. Albümün aranjörlüğünü Mustafa Biber üstlendi.

 

“Kürt sanatçılar olarak dezavantajlıyız” diyen Rojda, şunları söyledi:

 

“Yeni bir albüm çıkınca bu albümün tanıtım reklamına, konserlerine ihtiyaç duyuluyor. Farklı ülkelerdeki sanatçılar bunu çok iyi yapıyor çünkü imkanları elveriyor. Biz Kürt sanatçılar olarak dezavantajlıyız çünkü imkanlarımız kısıtlı.

 

Halkımızın yaşadığı acı olaylar ortada. Dolayısıyla biz eserlerimizi yeterince tanıtamıyoruz. Bu anlamda özel olarak planladığım bir konser yok ancak davet edildiğim program ve etkinliklerde albümü tanıtmayı isterim. Güney Kürdistan’da da çeşitli programlarla albümü tanıtmak isterim.”   

 

 

 

TRT yasağına ilişkin açıklama

 

TRT’nin geçtiğimiz günlerde aralarında Kürt sanatçıların da olduğu ve birçok ünlü sanatçının seslendirdiği 208 şarkıyı yasakladığı ortaya çıktı. Yasaklı şarkılar listesinde Rojda’nın da 3 bestesi yer alıyor.

 

Konuya ilişkin konuşan Rojda, şunları dile getirdi:

 

“Bestelerimin yasaklanacak hiçbir haklı tarafı yoktur. Bu bestelerimin içeriğine bakıldığında, barışın istendiği, huzurun temenni edildiği, insanların ölümlere karşı çıktığı, anaların evlatlarının akibetlerinden duydukları korkunun olmadığı bir yaşamı hedeflediği görülecektir.

 

Bunlar suç değil, bunlar insani istemlerdir! Bunu dün istediğim gibi bugün de istemeye devam edeceğim. Bu topraklara barış hakim oluncaya kadar da bu umutlarımı dile getirmeye devam edeceğim.”

 

“Kürt sanatçıların birçoğu, ‘Biz sanatçıyız, siyasetle işimiz yok’ görüşünü savunuyor. Sizce Bu karar siyasi bir karar değil mi?” sorusuna ise Rojda, şu yanıtı verdi:

 

“Hangi sanatçılar ne amaçla bunu söylüyor bilmiyorum ama bildiğim bir şey varsa o da sanatçılık en ince siyasetçiliktir. Dolayısıyla bir sanatçının siyasetle işim yok demesi gerçeği yansıtmamaktır. Ben bu tartışmayı yerinde görmüyorum çünkü biz halk olarak çok kritik bir süreçten geçiyoruz. Acılar diz boyu…

 

Halk perişan, çocuklar yetim. Yapmamız gereken çok önemli görevlerimiz var. Birlik siyasetini, bütünlük siyasetini yürütelim ki  insanlarımızın acılarını biraz olsun dindirelim. Bu kadar ağır sorunlar varken, biz sanatçıların böylesi bir gündemle uğraşması çok anlamsızdır.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli