‘Maraş Katliamı: Vahşet - İşkence ve Direniş’ kitabı çıktı

06-12-2020
Etiketler Maraş Katliamı: Vahşet - İşkence ve Direniş Orhan Gazi Ertekin İsmet Yüce
A+ A-

Haber Merkezi - 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Maraş'ta Alevilere yönelik saldırıların anlatıldığı “Maraş Katliamı: Vahşet – İşkence ve Direniş” kitabı okurları ile buluştu.

Dipnot Yayınları tarafından basılan kitap Orhan Gazi Ertekin tarafından derlendi. Ertekin kitapta olayların tanıkları ile yapılan mülakatlara, bu konuda yapılan değerlendirme ve analizlere yer veriyor.

Kitapta işkenceye maruz kalan Hamit Kapan, Tahsin Kozanoğlu, Derviş Koç, Saim Sağnak’ın anlatımlarınının yanı sıra, Tahsin Kozanoğlu, Hasan Şükrü Dal, Erhan Buldanlıoğlu, Mustafa Ertekin, Aydın Çubukçu ve İsmet Yüce gibi yazarların yazı ve analizleri de bulunuyor.

Rûdaw’a konuşan yazar İsmet Yüce, “Maraş Katliamı Kürt coğrafyasının geriye çekilme saldırısıdır. Katliam için pogrom tanımının kullanılması daha uygundur” dedi.

Yüce, “Kitabı okuyunca, sizlerin de Maraş Katliamı ile ilgili daha derin ve geniş bakış oluşturacağınızı, değişik tartışmalar yapacağınızı düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Kitap hakkında yazan yazar Ferit Bulut ise, “Yazılanlardan da görüleceği gibi kitap, yaşanan gerçekleri açıkladığı kadar, teorik bazda birçok tartışmanın başlamasına vesile olacak gibi görünüyor” dedi.

Kitabın tanıtım kısmında ise, şu ifadeler yer alıyor:

“Maraş Katliamı, Türkiye'nin yakın tarihinde en acıtıcı ve en ağır cinayetlerin yaşandığı bir ‘olay’ değildir yalnızca. Öldürülen ve yaralanan insanların, talan edilen/yakılıp yıkılan evlerin ve işyerlerinin önümüze koyduğu vahamet, resmi olarak gösterilenin çok ötesindedir. ‘Olayların’ ardından mağdurlara uygulanan ağır işkence, göç ve iskân politikaları da Maraş Katliamı'nın daha az bilinen yönlerindendir. Elinizdeki kitap, tam anlamıyla bir ‘pogrom’ niteliği taşıyan bu hunharlığın bütün süreçlerine ışık tutmayı, onu değişik yönleriyle analiz etmeyi ve toplumsal hafızadan sildirtmemeyi amaçlayan mütevazı bir çabanın ürünüdür.

Sorgulamasını sadece ‘namlı katiller’le sınırlı tutmayan bir politik hesaplaşma, kitabın açmak istediği ufuklardan biridir. Kitap, aynı zamanda, ‘Cumhuriyetçi seçkinler’, ‘milliyetçi baronlar’ ve ‘İslamcı müteşebbisler’in yeniden sorgulanmalarına dair bir toplumsal sorumluluk çağrısı içermekte, ayrıca, komşusunun canına kastedip evini yağmalayan ‘masum halk’ı da bu sorgulamaya dahil etmektedir. Maraş Katliamı'yla gerçek anlamda yüzleşmenin yolu buradan geçmektedir çünkü.”

Maraş Katliamı

Maraş Katliamı veya Maraş Olayları olarak bilinen ve Maraş’ta Alevileri hedef alan saldırılar, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de yaşandı.

Resmi rakamlara göre 7 gün süren olaylar sırasında 120 insan öldürüldü. Alevilere ait 200'ün üzerinde ev yakıldı, 100'e yakın işyeri tahrip edildi.

Yirmi üç yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1–24 yıl arasında ceza almıştır. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı.

12 Eylül Darbesi'ne sebep olan olaylardan biri olarak kabul edilen olayların başlamasına, Millî İstihbarat Teşkilatı'na göre "Türk-Kürt meselesi" de etken oldu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli