Kanireş: Kürt müziği acılardan ve aşktan besleniyor

05-12-2017
Emrah Akbulak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt müziğinde önemli yer tutan dengbejlikten beslenen ve modern müziğe karşı geleneksel müziği farklı bir tonla yorumlayan Kürt şarkıcı Serkan Kanireş, geleneksel müziği “toplumun kültürel çimentosu” olarak tanımladı.

 

Müzikle eskiden beri ilgilendiğini, bazı kültür merkezlerinde amatör müzisyenlik yaptığını ve Çewlig (Bingöl) adında bir müzik grubu kurduğunu söyleyen Serkan Kanireş, Rûdaw’a konuştu.

 

İçindeki müzik ve şiir aşkının onu sanata ittiğini söyleyen Serkan Kanireş, “İçimdeki o olağanüstü aşk, beni müziğe, edebiyata, şiire yönlendirdi. Yaşadığım toplumsal olaylar, acılar ve zulümler  duygularımı bu şekilde aktarmamı sağladı” dedi.

 

Bingöl’de Kürt müziğini ya da dengbejliği araştıran çok az kişi olduğunu belirten Kanireş, bölgede Rejber Aziz’in onu çok etkilediğini, bunun için onun adına bir klip çalışması yapacağını belirtiyor.

 

 

(Kaynak: Aydın Müzik / Youtube)



Kürt şarkıcı, dengbejliğin kendisi için önemli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

 

“Çocukluğumdan beri dengbejlik ve dengbejlerle haşir neşirim. Reso, Şakiro, Huseynê Mûşê gibi dengbejlerin en az 50’e yakın eserini biliyorum. Kürt müziği acılardan, aşklardan, yaşanmış trajik olaylardan besleniyor. Kürt müziğinde dengbejliğin pınarı Serhad bölgesi ve müziği ise benim açımdan bir köşe taşı değerindedir.”

 

Serkan Kanireş, “Dengbejliğin yanı sıra, Kürtçe kaside ve ilahi de okuyorum. Allah ve peygamber aşkını konu alan kaside ve ilahilerin bendeki önemi, özgürlüğü için savaşan bir kahramanı konu alan bir eserinden farkı yoktur.  Feqiye Teyran, Mela Ciziri, Ahmedi Xanî, Baba Tahir Uryan ve Mele Huseyni Bate gibi Kürt şahsiyetlerinden kaside okudum” şeklinde konuştu.

 

Serkan Kanireş kimdir?

 

Serkan Kanireş, Bingöl’ün Karlıova ilçesinde doğdu.  2009 yılında müzik hayatına adım atan Kanireş, ilk profesyonel albüm çalışmasını 2012’de yaptı. Kanireş, bu albümden 5 esere klip çekti.

 

Babasını erken yaşta kaybeden sanatçı, evin en büyük ferdi olduğu için ailenin geçimini üstlendi. Sanat yaşamına zorluklarla devam eden Kanireş, şu an İstanbul’da yaşıyor ve müzik çalışmalarına burada devam ediyor.

 



 

(Kaynak: Serkan Kanireş Youtube Kanalı)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli