Kürt ve Ermeni gruplar konser için hazır

Van (Rûdaw) - Ermenistan’dan gelen Aşık Leyli ile Dengbej Gazîn’in grubu Akdamar Adası’nda verilecek konser için prova çalışmaları gerçekleştirdi.

 

Akdamar Kilisesi’nde Ermeniler 7 Eylül günü ayin yapacak. Bunun için dünyanın birçok yerinden Ermeniler Van’a gelmeye başladı. Gelenler, otellere yerleşti.

 

Van Büyükşehir Belediyesi, Gevaş Belediyesi, Valilik ve Gevaş Kaymakamlığı da bu yıl 5’incisi yapılacak olan ayin için gerekli tüm hazırlıkları tamamladı.

 

Kilisede gerçekleştirilecek ayin ardından adada bir de konser verilecek. Hafta başında Ermenistan’dan gelen Âşık Leyli ile Komela Jinên dengbêj Başkanı Dengbêj Gazîn’in kurduğu iki grup dört gündür oluşturdukları Kürtçe ve Ermenice repertuar üzerinde prova çalışmaları yürütüyor. 

 

Gruplar prova çalışmalarına akşam saatlerinde ara verecek ve yarın da dinlenecek.

 

Her iki grup 7 Eylül Pazar günü saat 13.00’te ise, repertuarda yer alan parçalarla birlikte bir konser verecek.

 

Rûdaw’a konuşan Aşık Leyli ve Dengbêj Gazîn, Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceklerini belirterek, bu ilkin de Van’da, Akdamar Adası’nda olacağını söylediler.

 

Sanatçılar, büyük bir ilgi beklediklerini de ifade ettiler.

 

Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın 2010 yılında aldığı kararla her yıl Eylül ayında bir kez ayin gerçekleştiriliyor.

 

Ayin dolayısıyla bu yıl ilk kez bir de konser verilecek.