Harran Ören Yeri'nde sürdürülen kazı çalışmaları görücüye çıkıyor

05-01-2019
Rûdaw
Etiketler Ören UNESCO
A+ A-

Haber Merkezi- UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Harran Ören Yeri'ndeki kazı alanının bu yıl ziyarete açılıyor.

 

Harran Üniversitesi (HRÜ) Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın finansmanı, yerel yönetimlerin de desteğiyle tarihi ören yerindeki kazıların çeşitli aralıklarla 70 yıldır sürdüğünü söyledi.

 

Önal, Ören yerinin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nden kalıcı listeye alınması için bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, kazılarda ortaya çıkarılan eserleri, ören yerini ziyaret eden turistlerin yakından görmesi için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

 

 

 

Milattan önce 6 binli yıllardan günümüze kadar kesintisiz yerleşim yeri olan ve bir dönem Asurlular ile Emevilere başkentlik yaptığına işaret eden Önal, tarihi kalıntılarla çevrili ören yerinin, açık hava müzesini andırdığını ifade etti.

 

Önal, 2019'un "Göbeklitepe Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla kente daha fazla gelmesi beklenen turistlerin böylece Harran'da yürütülen kazı çalışmalarına da yakından tanıklık edeceğini dile getirerek, sözlerine şunları ekledi:

 

 

“Harran Ören Yeri'nin adeta kalbi olan Harran Ulu Cami'nin doğusunda, 2018 yılı için planlanan kazı çalışmaları başarıyla tamamlandı. Çalışmalarımızda şadırvanlı avlu büyük oranda ortaya çıkarıldı. Bu şadırvanlı avluyu çevreleyen 34 lavabo ortaya çıkarıldı. Bunlar Anadolu'daki ilk İslami dönem lavaboları. Burada abdest alınan yer büyük oranda gün yüzüne çıktı. Önceki yıl bulduğumuz ve kısmen kazısı yapılan çarşı hamamının, ılıklık, sıcak su havuzu ve külhanı da tamamen meydana çıktı. Harran Ören Yeri'ndeki kazı alanları, gezi yolları ve çevre düzenleme çalışmalarının ardından bu yıl ziyarete açılacak.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli