Kürtler ‘felsefe’ yapıyor!

04-06-2016
Gülbahar Altaş
Etiketler Felsefe Felsefevan Ali Gurdili Kurtalan Kürtçe
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Sosyolog Ali Gurdili, Kürtçe’nin “felsefeye” uygun bir dil olduğunu söyledi.

 

Ali Gurdili, sosyal medya üzerinden yaklaşık 30 bin takipçisiyle Kürtçe, felsefe tartışıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Ali Gurdili, Kürtçe’nin oldukça zengin ve felsefeye de çok uygun bir dil olduğunu belirterek, şunları ekledi:

 

“Bugüne kadar bu alana yönelik fazla kulanım olmadığı için dilimizde bir boşluk yaratmıştır. Bir dil, kullanılmadığı bir alanda gelişemez. Ateistinden tutun ta dindarına kadar, bütün Kürtler’le felsefe konuşabiliyoruz. Kimseyi suçlamadan, suçlanmadan. Kürtler felsefî yaklaşımlara oldukça değer veriyor Bu durum, başlıbaşına bir kazanımdır.”

 

2007 yılında bir felsefe ve bilim sitesi www.felsefevan.org’u kurduklarını ve 2 defa ırkçı hacklendiklerini belirten yazar, yayımladığı Kovara Felsefevan dergisi için de şunları söyledi:

 

“Ocak 2015 te yayına başladık. 3 ayda bir çıkıyor. Maddi sıkıntılardan ötürü maalesef derginin 4-5 ve 6’ncı sayıları hazır olmasına rağmen basamıyoruz. Derginin yayın hayatını sürdürmesinin Kürtçe okuyucu için büyük bir moral kaynağı olduğunu düşünüyorum.” 

 

Gurdili’nin Felsefe Sözlüğü (Ferhenga Felsefeyê) çalışması da yakında yayımlanacak.

 

1966’da Siirt’in Kurtalan’da dünyaya gelen yazar, Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu.

 

Dengê Felsefeyê (Felsefenin Sesi), Rêwîtiyeke Zanistî (Bilimsel Bir Yolculuk), Jiyan û Felsefeya Mensûrê Hallac / Enel Heq (Hallac – I Mansur’un Felsefesi / Enel Hak), Destpêka Felsefeyê (Felsefeye Giriş) ve  Antolojiya Feylesofan (Filozoflar Antolojisi) adlı kitaplara imza attı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli