Aşna Rauf: Kürdistan’da tiyatroya rağbet artıyor
Erbil (Rûdaw) - Kürt tiyatrosunun tanınan simalarından Aşna Rauf geçen hafta başkent Erbil’de düzenlenen Dördüncü Monodrama Tiyatro Festival’ine katıldı. Başarılı tiyatrocu bu festivali ve tiyatronun önemini Rûdaw’a değerlendirdi.
Erbil’de düzenlenen Monodrama Tiyatro Festival’inin düzeyini nasıl buldunuz?
İlk başta, Kürt ve Arap tiyatrocuları bir bir araya toplamayı başaran Erbil Monodrama Tiyatro Festivali organizatörlerine çok teşekür ediyorum. Gerçekten çok önemli bir işe imza attılar. Krizlerin yakamızı bırakmadığı bir dönemde dört yıl üst üste Monodrama Tiyatro Festivali düzenlemek Kürt tiyatrosu adına muazzam bir kazanımdır. Herşey kusursuzdur dersek o da doğru olmaz ama festivalin düzeyi de elbette çok iyiydi. Önümüzdeki yıllarda diğer ülkelerden de tiyatrocuların katılmasını iyi olur diye düşünüyorum.
Arap tiyatrocular da katıldı dediniz. Onların katılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Onların bu festivale katılması önemliydi. Para harcayıp tiyatro izlemek için Tunus, Cezair, Mısır ve Lübnan’a gitmek yerine tiyatroları ile meşur bu ülkelerin oyunları burada Erbil’de sergilendi. Bilindiği gibi monodramanın kendi özel seyircileri var. Bu anlamda farklı ülkelerin bu daldaki tecrübelerinden yararlanmak adına Arap sanatçıların katılması önemliydi, gerekliydi. Yine, Kürt sanatçılar bu festival yoluyla kendi halklarının aydınlık ve medeni yüzünü konuklara tanıtmayı başarmıştır. Dilimizi birlmiyor olabilirler ama tiyatromuzun dilini anlıyorlar. Onlar vermek istediğimiz mesajı daha rahat alarak Kürtler hakkında bilgi sahibi olabildi.
Kadın tiyatrocuların katılımını nasıl buldunuz?
Bu yıl daha iyiydi. Geçtiğimiz yıllarda da kadın sanatçılar katılmıştı. Kadınların rol aldığı, yönettiği oyunlar sergilendi. Bu festivalde de Çawan ve Hero hanım actor olarak kendi modorama oyunlarını sergiledi, iyi rol oynadılar diye düşünüyorum.
Peki halkın katılımı nasıldı. Tiyatro izleyenlerin sayısında önceki yıllara nazaran bir artış oldu mu?
Gönül rahatlığıyla belirtebilirim ki şimdi tiyatro festivallerine katılanların oranında da artış var. Öyle ki bu festivalde de gördük, salon doldu taştı, seyirciler kaldırımlarda oturdu. Bu da Kürdistan’da tiyatroya rağbetin arttığını gösteriyor. Bazı durumlarda halkın da tiyatroya ihtiyacı var, izleyip tad almak istiyorlar. Ayrıca, bence sanatın ve özellikle de tiyatronun sevidirilmesinde ve bu sanat dalı hakkında aydınlatmada medyanın rolü önemlidir. Dolayısıyla medya sanatçılara mesajlarını iletmeleri için yardımcı olabilir.
Basra, Babil ve Irak’taki diğer kentlerde düzenlenen tiyatro festivallerine de katıldınız, nasıl buldunuz buralardaki durumu?
Irak’ta genel anlamda tiyatronun yaygınlarştırılması için büyük bir çaba harcanıyor. Bağdat ve Babil’de genç tiyatrocuların düzenlediği oyunları izledim, doğrusu dikkat çekiciydi ve beğendim. Yaklaşık 2 aydır hemen her hafta Irav veya Kürdistan’ın bir kentinde tiyatro etkinlikleri, festivaller düzenleniyor. Bu aynı zamanda çok olumlu bir atmosfer de yaratıyor. Yine rekabete ve daha iyi oyunlar sergilemeye de teşvik ediyor.