Yüksekova’da Kürt ulusal kıyafetleri tercih ediliyor: 'Milli bir kimliktir'

03-12-2023
Şevket Herki
Etiketler Kürt ulusal kıyafetleri Kiras fistan Şelûşepik Kiras Milli kıyafetler Hakkari Yüksekova Şemdinli
A+ A-

Yüksekova (Rûdaw) – Hakkari ve ilçelerinde halk, Kürt ulusal kıyafeti giyiyor. Kürt kıyafetlerine oldukça fazla önem veren halk, güzel ve şık Kürt kıyafetlerini bir gelenek ve kadim bir kültür olarak görüyor.

Bir tarafta rengareng kiras-fistanlar giyen Kürt kadınları, diğer tarafta ise şelûşepik giyen, cemedani takan Kürt erkekleri...

Burası Hakkari’nin Yüksekova (Gever) ilçesi. Burada merasim ve törenlerde Kürt ulusal kıyafetleri giyiliyor.

Yüksekovalılar için Kürt ulusal kıyafetleri, kadim ve zengin kültürlerinin bir parçası.

Gençler düğünlerden birkaç gün önce heyecanlı bir şekilde terzilerin yolunu tutuyor.

En sevdikleri renkte; bazıları cepli, bazıları cepsiz; Miradxan modeli ya da Neçiri modeliyle kıyafet diktiriyor.

Modeller değişse de hissiyat bir: Kendilerini atalarının mirasçısı olarak görüyorlar.

“Bu kıyafetler atalarımızın kıyafetleri”

Kürt ulusal kıyafetleri arasında kadınların giydiği kiras-fistanların yeri ayrı. Yüksekova’da kadınlar en fazla mavi ve kırmızı renginde kiras-fistan diktiriyor.

Muhbet Atay, “Kürt kıyafetlerini çok seviyoruz, çok güzeller, çok şıklar. Bu kıyafetler atalarımızın kıyafetleri. Kadim bir kültür ve bu renkleri çok seviyoruz” diyor.

Nedima Dara ise “Atalarımız da bu kıyafetleri giyiyordu. Çok seviyoruz. Sağ olduğumuz müddetçe bu kıyafetleri giyeceğiz” ifadeleriyle görüşünü belirtiyor.

Teriz Ramazan Sever, erkekler için Kürt ulusal kıyafetlerini diken bir terzi. İğneleriyle kumaşa can veriyor ve onun eliyle binlerce yıllık bir kültürü ayakta tutuyor. Ramazan, işinin ehli ve bu işi ulusal bir görev olarak görüyor.

Sever,Kürt kıyafeti giymek, yılın belirli bir kutlamasında bu kıyafeti giymek demek değil. Sadece bu anlama gelmiyor. Hakikaten de Kürt kıyafetleri, milli bir kimliktir. Binlerce yıldır bu kıyafetler bizim, biz Kürtlere ait. Dilimizle, kültürümüzle ve milli kıyafetlerimizle tanınıyoruz” kelimelerini kullanıyor.

“Kültürümüzde renk çok önemlidir ve biz rengarengiz”

Terzi Özlem Kılıçak da kadınlar için Kürt kıyafetlerini dikiyor. Kendisi de sadece Kürt kıyafeti giyiyor ve “Kürt kıyafetleri, yüreğimde özgürlük duygusunu daha da artırıyor” diyor.

Elleri adeta bir sanatçının elleri gibi hünerli…

Kılıçak, şöyle konuşuyor:

“Günde 4 takım dikiyorum. Bizim kumaşları dikmek biraz zor oluyor, çünkü boncukları bulunuyor. Şimdi hem kiras-fistan hem de abiye dikiyoruz. Aynı zamanda gelinlik de dikiyoruz. Yani gelinlerin giydiği kıyafetleri de dikiyoruz.

Günümüzde gelinler de artık kına gününde ve düğünde kiras-fistan gibi Kürt kıyafetleri giyiyor. Bu sene en fazla heftreng talep ediliyor. Heftreng Kürdistan’ın rengi, Yüksekova’nın rengidir.

Kadınların rengi ve özgürlüğün rengidir. Kültürümüzde renk çok önemlidir ve biz rengarengiz.”

Yüksekova, Şemdinli ve civardaki bölgelerde sadece düğünlerde değil, aynı zamanda Newroz’da, eğlence günlerinde ve yas günlerinde de Kürtler, ulusal kıyafetlerini giyiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli