‘Zer’e New York’ta büyük ilgi

03-10-2017
Ergülen Toprak
New York'ta gala
New York'ta gala
Etiketler Zer Kazım Öz
A+ A-

New York (Rûdaw) - Türkiye'de sansürlenen ve birçok yerde gösterimi engellenen "Zer" filmi, New York'ta özel bir gala ile sinemaseverle buluştu.

 

Ödüllü Kürt yönetmen Kazım Öz'ün son filmi "Zer", New York'un prestijli sinema salonlarından SVA Tiyatrosu'nun en büyük salonunda gösterildi.

 

Bir kısmı New York'ta çekilen film, birçok uluslararası festivalde gösterildikten sonra bu kez New York'ta özel bir gala ile izleyiciyle buluştu.

 

SVA'nın 500 kişilik salonunda gösterilen filmden önce düzenlenen resepsiyona Kürt-Amerikan toplumunun yanı sıra Türk sinemaseverler de büyük ilgi gösterdi.

 

Filmin sonunda film ekibi ile birlikte izleyicilerin sorularını yanıtlayan Kazım Öz, en çok, filmin Türkiye'de uğradığı sansürle ilgili sorularla karşılaştı.

 


Türkiye Kültür Bakanlığı'nın çözüm sürecinde destek verdiği film, süreç sona erince sansür ve yasaklarla karşılaşmıştı.

 

Sansür ve engeller üzerine yurt dışı gösterimlere ağırlık vermeye başlayan Öz, Fransa'daki 23. Nancy Uluslararası Film Festivali'nden ödülle dönünce, Amerika'daki gösterimle için kısa bir süre önce New York'a geldi.

 

Pittsburgh'da Uluslararası Silk Screen Film Festivali'nden sonra New York'ta özel bir gala düzenleyen Kürt yönetmen, galanın ertesi günü Washington DC'de de Kürt - Amerikan toplumuna özel bir gösterim yaptı.

 

Columbia Üniversitesi'nde de "He Bu Tune Bu" belgeselini gösteren Kazım Öz, gelen yoğun talepler üzerine Amerika'da New York ve diğer eyaletlerde ve Kanada'da Toronto'da özel bir gösterim takvimi hazırlamak istediklerini kaydetti.

 

Amerika'nın Sesi'nden gazeteci Mutlu Çiviroğlu'nun canlı yayın konuğu olan Kürt yönetmen, Amerika'daki gösterimler için kendisine çok talep geldiğini belirtirken, sinemaseverlerin organizasyon ve sponsor için kendisine ulaşması halinde özel gösterimleri gerçekleştirebileceklerini ifade etti.

 

Filmin konusu

 

New York'taki galada izleyicilerden tam not alan "Zer" filminin arka planında Dersim Katliamı işleniyor. New York'ta müzik eğitimi gören babaannesinin son nefesinde kulağına fısıldadığı bir şarkının sözlerinin peşine düşen filmin Dersimli kahramanı Jan geçmişe doğru bir yolculuğa çıkınca Dersim katliamının hala canlı duran izleriyle karşılaşır.

 

Dört dile çekilen ve 2016'da tamamlanan "Zer" filmi bu yıl ilk olarak Türkiye'de gösterime girdikten sonra birçok uluslararası festivalde gösterildi. Film, Rûdaw'ın medya sponsoru olduğu 5. Duhok Uluslararası Film Festivali'nde de açılış filmi olarak gösterilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli