Uçuş yasağı festivale katılımı düşürdü

 

Süleymaniye (Rûdaw) - Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’nin hava sahasını kapatması nedeniyle 2. Süleymaniye Uluslararası Film Festivali’ne katılım düşük oldu.

 

Rûdaw’ın medya sponsorluğunu üstlendiği 2. Süleymaniye Uluslararası Film Festivali, dün  Huner Salonu’nda Polito Ortega Matute’nin yönetmenliğini yaptığı “The Pink House” adlı filmle start aldı.

 

Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’nin hava sahasını uçuşa yasaklanması nedeniyle festivale katılım, beklenin altında gerçekleşti. Katılımın yüzde 70’ten az olması, festival organizasyonunu ciddi şekilde etkiledi.

 

Ünlü Kürt sinema sanatçısı Nasır Hasan, “Kürdistan’daki farklı sanat dallarında çalışma yürüten sanatçılar olarak, sanat ve kültürle düşmanlarımıza karşılık veriyoruz. Onlara ‘Yaşam devam ediyor ve hiç kimseyi dinlemiyoruz’ mesajı vermek istiyoruz” dedi. 

 

Süleymaniyeli birçok tanınmış şahsiyetin katıldığı festival, halktan büyük ilgi gördü.

 

Katalonyalı sinema sanatçısı Maria Maryash, kırmızı halıdan geçerken Katalonya ve Kürdistan’daki referanduma yönelik duygularından ve iki halkın kader birliğinden söz etti.

 

Rûdaw’a konuşan Maria Maryash, şunları söyledi:

 

“Öncelikle çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Ortak duygulara sahip olduğumuzu hissediyorum. The Land of Live filmimle festivalde yer aldım. 5 çocuk filmde rol aldı, çocukların oyunculuk tecrübeleri yok. Filmde, çocukların bir ülkeden başka bir ülkeye barış yolculuğu anlatılıyor. Süleymaniye Film Festivali’ne barışı konu alan bir filmle katılmaktan çok memnunum.   

 

“Kültür ve Beraberlik” temasıyla dün başlayan festivalde, aralarında Kürdistan Bölgesi’nin yanı sıra Almanya, Amerika, Fransa, Kanada, İngiltere, Litvanya, Hollanda, Avusturya, Ukranya, Bosna Hersek, İtalya, İspanya, Bulgaristan ve Tunus’un da bulunduğu 126 ülkeden 170 kısa ve uzun metrajlı film ile belgesel gösterilecek.

 

Festivalde gösterilecek yapıtlar, Huner Salonu ve Emne Sureke Sanat Salonu’nda izleyiciyle buluşacak.

 

Festival 7 gün sürecek.