Kürt yönetmen Şelmaşi’den ‘Çatıdaki Haykırış’

1991 yılında başkent Erbil’de gerçekleşen halk ayaklanmasını (Raperin) konu alan “Çatıdaki Haykırış” isimli filmi ile dikkat çeken Kürt yönetmen Beri Şelmaşi, “Filmdeki asıl mesajım, aşıkların herşeyi sevgileri için kurban ederken, Şirin vatanı ve milleti için aşkını kurban ediyor” dedi.

 

Beri Şelmaşi Rûdaw’ın sorularını yanıtladı…

 

“Çatıdaki Haykırış” filminin izleyiciye vermek istediği mesaj nedir?

 

“Çatıdaki Haykırış” filminin hikayesi şudur; Adı Şirin olan bir kadın savaş cephesine gider burada mücadele eder. Ferhad da sürekli çatıya çıkarak onun dönüşünü bekler. Şirin rolünü Türk asıllı Gonca Karasu, Ferhad rolünü de İsmail Zagros oynuyor.

 

Ferhad ile Şirin iki aşıktır. Filmdeki asıl mesaj ise, aşıklar herşeyi sevgileri için kurban ederken, Şirin vatanı ve milleti için aşkını kurban ediyor.

 

Sharjah Film Festivali’nde de bu film gösterildi. İzleyicilerin tepkisi nasıldı?

 

Evet, bu film Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen Sharjah Film Festivali’nde gösterime girdi. Şok etkisi yarattı. Sadece Kürt kadınının hikayesi değil, Erbil’in eski sokakları, sinema filmi çekimi için en güzel en iyi yer olarak dikkatleri çekti. Bu yerlerin olduğu gibi kalmasını istiyorum, valiliğin korumaya alması gerekiyor.

 

Neden bu filmi çekmek için Erbil’i tercih ettiniz?

 

Ben Erbil ve kadim Erbil Kalesi’ne aşığım. Erbil’i “direniş” ve “bedel ödemenin” sembolü olarak yansıtmak istedim. Filmin senaryosu 25 yıl öncesini konu alıyor. Ereban Mahallesi ve çevresi o dönemi göstermek için çok elverişli.

 

Filmdeki başrol oyuncularının adını neden Şirin ile Ferhat koydunuz?

 

O büyük destanı yeni bir formda yeniden canlandırmak istedim. (Eski) Destanda erkek egemen iken, kadın erkeğin yolunu gözlüyor. Ben bu filmin senaryosunu kadın bakış açısıyla yazmak, kadını destanın kahramanı olarak göstermek istedim. Karakterler için seçtiğim Şirin ile Ferhat Kürtler için sembol isimlerdir. Yabancı isimler yerine bunları tercih etmek bana göre daha iyi oldu.

 

Neden Türk bir kadını Şirin rolü için seçtiniz?

 

Bana göre Kürdistan’da kesinlikle çok iyi kadın aktörler var. Ancak başroldeki Türk aktör çok başarılı ve Şirin rolüne çok iyi uyuyordu. Ayrıca kendisi de bulunduğum Hollanda’da yaşıyordu onunla prova yapmak için çok fazla zamanımız oldu.Tanınmış Türk sinema yıldızı üzerinden bir ulusun sorunlarını yansıtmak istedim. Erbil’e gelip, Kürt kültürü ve dilini öğrenmesi bana göre çok faydalı oldu.

 

Yeni projeniz var mı?

 

Evet var. Yeni sinema film projemin adı “Gewredê” olup gerçek bir yaşanmışlığı anlatıyor. Annem ve babam ile Gewredê’de iki yıl yaşadım. O zaman orada yaşayan peşmergelerle konuştum. Bu nedenle güzel bir film olacağına inanıyorum.

 

Kürdistan Bölgesi’ndeki Selahaddin Üniversitesi’nde iki yıl akademisyen olarak görev yaptıktan sonra ayrıldınız. Ayrılmanızın nedeni neydi?

 

Çalıştığım fakülte dünyada uygulanan eğitim standartlarıyla uyumlu değildi. Halen sinemanın önemini anlamış değiller. Halen orada çektiğim sıkıntı ve acıları unutamadım. Sanat koleji her açıdan sorunluydu.

 

PORTRE/ Beri Şelmaşi:

 

Rojhılatlı yönetmen Şelmaşi, Fransa’da doğduktan bir ay sonra anne ve babasıyla dağ mücadelesine katıldı. Burada iki yaşına kadar kalan Beri, ailesiyle beraber Hollanda’ya gitti.

 

Hollanda’da sinemaya yönelen Şelmaşi, Amsterdam’da sinema alanında master yaptı. Ardından Kürdistan Bölgesi’ne gelerek Selahaddin Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu.

 

Şelmaşi, Erbil’deki 1991 halk ayaklanmasını konu alan Çatıdaki Haykırış (Hawarek le Serbanewe / Hawarêk le Shouted From The Rooftops) isimli sinema filmini çekti.