‘Melayê Cizîrî Sempozyumu her sene yapılacak’

Şırnak (Rûdaw) - Şırnak'ın Cizre ilçesinde düzenlenen "Uluslararası Molla Ahmed el-Cezeri Sempozyumu'nda" Kürt alim ve şair Melayê Cizîrî’nin daha fazla tanıtılması maksadıyla bazı kararlar alındı.

Alınan kararları Rûdaw TV’ye açıklayan Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri İbrahim Baz, amaçlarının Melayê Cizîrî’nin sadece araştırmacılar arasında değil halk arasında da daha fazla yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu aktardı.

Baz'ın aktardığına göre alınan kararlar şöyle:

1- Sempozyum geleneksel hâle getirilip her sene gerçekleştirilecek.

2- Melayê Cizîrî’nin kültür hâline gelmesi ve mesajlarının halka ulaşması için Melayê Cizîrî Kültür Haftası düzenlenecek.

3- Melayê Cizîrî ile alakalı Kürtçe, Arapça, Türkçe ve İngilizce başta olmak üzere farklı dillerde bir belgesel hazırlanacak.

4- Şırnak Üniversitesi Molla Ahmed Cezeri Araştırma Merkezi’nin daha aktif bir hâle gelmesi için çalışmalar yapılacak.

5- Melayê Cizîrî’nin Osmanlı arşivlerindeki, varsa, belgeleri veya farklı coğrafyalarda onunla ilgili yapılan çalışmalarla ilgili bir komisyon kurulacak ve komisyon bundan sonraki çalışmaları yürütecek.

6- Medreseya Sor’da (Kırmızı Medrese) ayda bir gün ‘Dîwan’ okumaları yapılacak, Cizîrî’nin şiirleri şerh edilecek ve kasideler okunacak.

7- Melayê Cizîrî Dîwan’ının farklı nüshaları karşılaştırılarak bazı nüshalarda olmayan şiirler tespit edilecek, kurulacak bir komisyon tarafından Diwan’ın daha kapmsamlı bir şerhi ve değişik dillere tercümesi için çalışmalar yapılacak.

8- Melayê Cizîrî araştırmacılarının tümünün başvuru merkezi olacak bir Melayê Cizîrî kütüphanesi kurulacak.

Baz, hedeflerinin bir yıl içinde bu çalışmaları tamamlamak olduğunu aktardı.