Duhok Uluslararası Film Festivali, 'Bûka Baranê' filmi ile başladı

01-12-2022
Etiketler 9. Duhok Uluslararası Film Festivali Husên Hesen Bengîn Elî
A+ A-

Erbil (Rûdaw) 9’uncusu düzenlenen Duhok Uluslararsı Film Festivali’nde “göçmenler” teması ön plana çıkıyor.  

Çok sayıda filmin gösterileceği festivalde çeşitli paneller de düzenlenecek. Farklı ülkelerden birçok yönetmenin konuk olacağı festivale 30’dan fazla ülkeden film katılıyor.

1-8 Aralık 2022 tarihlerinde düzenlenecek 9. Duhok Uluslararası Film Festivali’nin bu seneki teması, son yıllarda dünyanın birçok yerinde büyük sorunlarla karşıya karşıya kalan göçmenler.

Rûdaw TV’de Şehyan Tehsîn’in sunduğu bültene konuk olan Duhok Uluslararası Film Festivali Başkan Yardımcısı Bengîn Elî, festivale dair önemli açıklamalarda bulundu.

Göçmenlerin sesini dünyaya ulaştırmak istediklerini ifade eden Elî, göçmenlere yönelik “Çektiğiniz acılardan haberdarız ve sizinleyiz” ifadelerini kullandı.

“Kürt yönetmenlerin çoğu göçmen”

Festival temasının neden göçmenler olduğu konusunda değerlendirmelerde bulunan Elî, “Kürt yönetmenlerimizin çoğu göçmen çünkü ülkeleri dışında yaşıyorlar. Yine Kürt filmlerinin çoğunda göçmenler konusu ön plana çıkıyor. Yine göçmenler konusunu ön plana çıkaran başka filmlerimiz de var. Bunlar, ‘göçmenler’ konusunun tema olarak seçilmesinde etkili oldu” diye konuştu.

“Festivale yoğun bir katılım var”

Elî, Covid-19’un dünya sineması üzerindeki olumsuz etkisine rağmen Duhok Film Festivali’ne yoğun bir katılımın olduğunu aktararak “Duhok da Covid-19’dan olumsuz bir şekilde etkilendi fakat buna rağmen 700’den fazla film başvurusu oldu. Bunun yanı sıra festivalde, dünyadaki çeşitli festivallerde gösterilmiş çeşitli filmler de yer alıyor” dedi.

“Açılış filmi Bûka Baranê”

Duhoklu yönetmen Husên Hesen’in Bûka Baranê filminin zor şartlarda çekildiğine değinen Elî, “Husên Hesen’in Bûka Baranê filmi açılış filmi olmasının yanında ödül için de yarışacak. Bu film 2019’da Duhok’ta çekildi. Ben de filmin aktörlerinden biriyim. Bu film, Covid-19 döneminde, herkesin evde olduğu bir dönmede ve zor şartlarda çekildi” ifadelerini kullandı.

Kategoriler

Festivalde, Kürtçe filmler ve yabancı filmler bölümlerinde; kısa film, belgesel ve uzun metrajlı film olmak üzere üç ayrı kategori var.  

Ödüller

Kürtçe filmler bölümünde En İyi Aktör, En İyi Aktrist, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Film ödülleri takdim edilecek.  

Belgesel ve kısa film bölümlerinde ise tek ödül verilecek.

Yabancı film bölümünde de Yılmaz Güney Ödülü takdim ediliyor. Ayrıca Duhok Film Festivali, Yılmaz Güney adıyla düzenleniyor.

Jüri Özel Ödülü de festival ödülleri arasında yer alıyor.

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli