Kürt gençler İstanbul’da ‘Cadılar Bayramı’nda bir araya geldi

İstanbul (Rûdaw) – İstanbul'da bir grup Kürt genç, Chalak Events'in girişimiyle organize edilen "Cadılar Bayramı"nı kutladı.

Bazılarına göre paganizmden gelen kültür, kimilerine göre ise Keltlerden gelen bir gelenek. Ancak bazıları Kürt kültüründe de yeri olduğunu düşünüyor. Bahsi geçen gelenek “Halloween” yani Cadılar Bayramı.

İrlanda'dan Amerika'ya geçen bu gelenek için İstanbul'da bir araya gelen bir grup Kürt genç, konser, stend up ve çeşitli etkinliklerle kutlama yaptı.

Sıradan bir mekanda bir araya gelen gençler, ilginç maskeleri ve makyajlarıyla neşe dolu bir gece geçirdi.

Geceye katılan Lezgin Akan, ““Bu gece Kürtlerin geleneğinde de var. Biz başka bir isim vermişiz ve cadılar gecesi diyoruz. Kürtçe bir isimle modern bir gece hazırladık, Kürt renkleri ile hazırladık ve gördüğünüz gibi iyi gidiyor” dedi.

Cadılar Bayramı Gecesi'ne katılanlar müzisyen ve oyuncu Sidar Ferid'in şarkılarını dinledi. Ardından komedyen Resul Bafeyi, stand-up gösterisi düzenledi. Rapçi Reqso ve Seyidxan Sevinç de şarkıları ile geceye renk kattı.

Chalak Events temsilcisi Tofan Sümbül, “Bu etkinliğin amacı, İstanbul'da yaşayan Kürt gençlerine bir alternatif bulmak, onları birbirleriyle tanıştırmak ve onlar için bir sosyalleşme yaratmaktır" dedi.

Genç Kürtler ilk defa bu geceyi açık bir vizyon olarak kutladı. Onlara göre eskiden yılbaşı şenliklerinde de bu şekilde kutlanıyordu ve Kürtçe "pirhebok" kelimesi tam da “Haloween” anlamına geliyor.

Gecede DJ Radio Erivan Edit'in canlı performansını dinleyen gençler, Radio Erivan'ın şarkılarını DJ tarafından etnik ve elektronik tarzda seslendirdi.

Resul Bafeyi,  “Kurtları duyunca aklıma maymunlar geldi. Yılın başlarında yüzümüze sis çalar, gece karanlıkta dolaşır ve şakalaşırdık. Şimdi metropolde ilk kez yeni bir konseptle kutlanıyor” diye konuştu.

Halloween yani bir başka deyişle “Cadılar Bayramı” Hıristiyanlar tarafından kutlanan Pagan kökenli bir ritüeldir. Günümüzde dinden ayrı şekilde popüler bir kültür öğesine dönüşen bayram, her yıl ekim ayında kutlanır.

Her yılın 31 Ekim tarihinde kutlanan Halloween, Paganlar'da bu tarihin yazın bitişi ve kışın başlangıcı olarak simgelenmesi nedeniyle bu tarihte kutlanır.

Halloween'in 2000 yıl öncesinde eski Kelt kültürüne kadar uzandığı söyleniyor.