Diyarbakır'da ‘Kürtçe Klasik Eserler Ortak Yayın Protokolü’ imzalandı

30-04-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Melayê Cizîrî Ehmedê Xanî Feqiyê Teyran
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’da gerçekleştirilen "Doğu’nun Kanatları" (Baskên Rojhilatê) programı kapsamında "Kürtçe Klasik Eserler Ortak Yayın Protokolü" imzalandı.

Diyarbakır'da Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde ve Diyarbakır Valiliği ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin evsahipliğinde düzenlenen, "Doğu'nun Kanatları" (Baskên Rojhilatê) programı bugün de devam etti.

Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen program, Kürt tarihi ve kültürüne yön veren önemli şahsiyetleri, edebiyat, tiyatro, sinema, resim, müzik ve şiirlerle yeni nesil ve gelecekle buluşturma amaçlıyor.

Program kapsamında, Feqiyê Teyran, Melayê Cizîrî ve Ehmedê Xanî’nin eserleri ve bu kişilerden ilham alınarak yazılmış eserler kamuoyuna tanıtıldı.

Programın bugünkü oturumunda “Feqî’den Tuale Resim Sergisi"nin açılışı yapıldı ve ardından "Kürtçe Klasik Eserler Ortak Yayın Protokolü" için imza töreni düzenlendi.

Programa katılan Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Melayê Cizîrî, Feqiyê Teyran ve Ehmedê Xan’i’nin eserlerini ve düşüncelerini konu alan "Feqî’den Tuale Resim Sergisi"nin açılışını gerçekleştirdi.

Burada konuşan Ersoy, Diyarbakır'ın kadim kültürü ve tarihi değerleri ile büyük bir zenginliğe sahip olduğunu dile getirdi.

Ersoy, “Bu çalışmalar kapsamında Dicle Üniversitemiz de önemli katkılar sağlamaktadır. Buradan çok kıymetli hocalarımıza da teşekkür ediyorum. Her zaman ifade ettiğimiz gibi tarih, geride bırakılan, unutulan bir şey değildir. Tarih canlı, hayatın içinde olan, toplumların sadece dünle değil aynı zamanda bugün ve gelecekle de irtibat kurmasını sağlar. Tarih sizin geleceğinizi şekillendirir. Bu anlayış çerçevesinde, Doğunun Kanatları Programı’nda medeniyetimizin oluşmasına büyük katkılar sağlamış, bu coğrafyaya ruh veren öncü şahsiyetlerin eserlerini yeni nesillerle buluşturuyoruz” dedi.

Bakanlık olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Melayê Cizîrî ve Feqiyê Teyran’ın Divanı ile Ehmedê Xanî’nin Mem û Zin adlı eserinin basımlarını yaptıklarını belirten Ersoy, aslına uygun bir şekilde yapılan bu çalışmaların yanında Mele Hüseyin Bateyi’nin, Hakkarili Pertev Bey’in ve Siyahpûş’un eserlerinin de basımını sağladıklarını söyledi.

"Bizim amacımız Kürtçeyi yaşatmak ve geliştirmek"

Programda konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ise son bir haftadır Diyarbakır'da çok önemli etkinlikler silsilesine ev sahipliği yaptıkları dile getirdi.

Bugün de Doğunun Kanatları programı kapsamında Feqî’den Tuale Resim Sergisi'nin açılışını yapıp Kürtçe Klasik Eserler Ortak Yayın Protokolü'nü imzalayacaklarını aktaran Karaloğlu, “2010 yılında bu serüven başladı. 2010 Kültür ve Turizm Bakanlığımız ilk eser olarak Ahmed-i Hani’nin Mem-u Zin'ini basmıştı, 2012’de Molla Ciziri'nin Divanı'nı, 2014’te de Fakiyi Teyran’ın Divanı basılmıştı. İşte bu ilk 3 eseri şuana kadar Kültür Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ortak basımını gerçekleştirdik. Şimdi hem basılmış olan hem de basıma hazır olan eserlerin de ortak basımı ile ilgili bir protokol yapacağız” dedi.

Vali Karaloğlu, “Bizim amacımız Kürtçeyi yaşatmak ve geliştirmek, Kürtçenin klasik eserlerini gençlik ve bugünün gençliğiyle buluşturmak ve Kürtçe eserleri herkesin kütüphanesinde, kendi kütüphanelerimizde, kurumların kütüphanelerinde bulunabilmesini kolaylaştırmak. Yani bizim medeniyetimizi mayalayan büyük şahsiyetlerin bize bırakmış olduğu en büyük miras olan kitaplarına erişimi ve ulaşımını kolay kılmak istiyoruz. İnşallah bu yeni baskılarla Klasik Kürtçe eserler çok daha fazla insanın kütüphanesinde ve elinde olacak" ifadelerini kullandı.

Programa, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, AK Parti milletvekilleri ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç da katıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli