Dersim’de Zazaca tiyatroya yoğun ilgi
Dersim (Rûdaw) – Dersim Belediyesi Tiyatro Grubu tarafından hazırlanan ‘Postacı’ isimli oyun, Zazaca (Kırmancki) olarak ilk kez Dersim’de seyirciyle buluştu.
İlk Zazaca tiyatro grubu olan ve Dersim Belediyesi bünyesinde yer alan Arêyê Kay (Oyun Değirmeni) grubu ‘Postacı’ isimli oyununu sahneledi.
Dersim Belediyesi, UNESCO'ya göre, dünya üzerinde kaybolmakta olan 18 dil arasında bulunan Zazacanın yaşatılması için belediye bünyesinde başta tiyatro grubu olmak üzere çocuk korosu grubu kurarak çalışmalar yürütüyor.
Halk Eğitim Merkezinde 9 oyuncu tarafından Zazaca sahnelenen oyuna vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Yılmazcan Şare tarafından yazılan ve yönetilen oyunun yardımcı yönetmenliğini ise Musa Oktay yaptı.
Oyunda özellikle kaybolmaya yüz tutmuş Zazacanın yaşatılması için mesajların verilmesi ise seyircileri hem düşündürdü hem de güldürdü.
Oyuncu Yıldız Deniz: Dilimi çok seviyorum
Dersim’de Kırmancki dilinde ilk kez bir oyunda yer almanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen oyuncu Yıldız Deniz, şöyle konuştu:
“Ben dilimi çok seviyorum, dilim için elimden ne geliyorsa yaparım. Bu tiyatro için beni çağırdılar ben de geldim. Uzun zamandır çalışıyoruz.
İlk kez burada bu oyunu oynuyoruz, kimse bu oyunu oynamadı bize nasip oldu. İyi mi oldu kötü mü oldu bilmiyorum, sizin takdiriniz ama ben dilimi çok seviyorum.”
“Kırmanckinin ruhudur”
Oyuncu Yusuf Güven ise oyuna ilşkin şunları söyledi:
“Milletimiz sürekli zulüm ve baskı gördü, bu yüzden dilimizi konuşamadık ve kültürümüze sahip çıkamadık. Köylerimizi yaktılar, memleketimizi bozdular, ziyaretlerimiz sahipsiz kaldı. Bunlar bizim içimizde yara olarak kaldı.
Dersim Belediyesi bu işe öncülük ederek bir yol açtı ve çağrıda bulundu biz de geldik, hocalarımız Yılmazcan Şare ve Musa Oktay bize emek verdi, biz de bu oyunu Kırmancki insanların karşısında, Dersimlilerin karşısında oynadık. Biz çok sevindik, çünkü bu Kırmanckinin ruhudur. Bundan sonra da gençlerimiz bu yoldan yürüsün.”
Tiyatro’nun en küçük oyuncusu Şiyar Candemir, “Biz istiyoruz ki herkes dilini konuşsun bu nedenle oyun sahneledik ve güzel oldu, insanın dili elden gitti mi her şeyi elden gider”ifadesini kullandı.
Dersim’de kendi dilinde ilk kez tiyatro gören 80 yaşındaki Adile Turan ise, “Çok güzeldi izledim, Allah razı olsun, başarılarının devamını diliyorum, bir daha görmek istiyoruz. İnsanlarla yine bu şekilde bir araya gelip birbirimizi görelim”dedi.