Kemancı Jessica Erbil’de: Kürt müziği çok özel ve etkili

29-10-2023
Jessica Grzenia
Jessica Grzenia
Etiketler Jessica Grzenia Kemancı Kevok im Erbil Dilşad Seid
A+ A-

Pesar Fayeq

Erbil (Rûdaw) – Katıldığı etkinliklerde ünlü Kürt keman virtüözü Dilşad Seid’in “Kevok im” parçasını icra eden Polonyalı sanatçı Jessica Grzenia bir reklam projesi kapsamında başkent Erbil’e geldi. Genç sanatçı Kürt müziğini çok sevdiğini söyledi.

“Kemancı Jessica” olarak bilinen Jessica Grzenia, “Qaywan Mirador” projesinin reklam çekimi için Kürdistan Bölgesi’ne geldi.

Rûdaw’a konuşan genç sanatçı, “İlk defa Erbil’e geliyorum. Qaywan Grup’un bir reklam projesi için buradayım. Sinakurd ile bu proje üzerinde çalışıyoruz. Projede ‘Kevok im’ parçasını çalmam isteniyor. İstanbul’da etkinliklerde çalmış ve üzerinde çalışmıştım” dedi.

Aslen Polonyalı olan ancak Almanya’da yaşayan Jessica Grzenia’nın repertuarında Kürtçenin en çok bilinen anonim şarkılarından ünlü Kürt keman virtüözü Dilşad Seid’in kemanla şahesere dönüştürdüğü “Kevok im” (Ben Güvercinim) de var.

Kürt müziğini çok sevdiğini belirten Kemancı Jessica, “Kürt müziğinin çok özel olduğunu düşünüyorum, örneğin Kavoke çok etkili, klasik müzikle harmanlanmış pek çok kendine özgü unsuru var. Bu müziği başka bir düzeye taşımış” diye konuştu.

Erbil ziyareti esnasında Kürt müzisyen Seyyid Ahmad Rewanduzi ile de görüştüğünü belirten sanatçı, Renaduzi’nin bazı eserleri üzerinde çalışmayı planladığını söyledi:

“Aklımda Seyyid Ahmed'in bir parçası var; Sanırım üzerinde çalışacağım. İlginç bir müzik parçası bulduğumda çalmayı ve üzerinde çalışmayı severim. Her zaman zor olanı başarmak istiyorum. Bir şeyi beğendiğimde veya insanlar benden bir şey çalmamı istediğinde bunu zevkle yapıyorum" dedi.

Kemancı Jessica Türkiye’de de bir çok düğün ve etkinliğe katılmış. Sanatçı “Al Yazmalım”, “Ben yoruldum hayat”, “Gülpembe”, “Fikrimin İnce Gülü” gibi bilinen Türkçe parçaların yanı sıra P. Tschaikovsky’nin “Swan Lake” ve W. A. Mozart’ın “40. Senfonisi” ve daha bir çok ünlü eseri çalıyor.

Polonya'nın Bytom kentindeki müzik okulunda henüz 7 yaşındayken keman derslerine başlayan Jessica, daha sonra Polonya Gençlik Senfoni Orkestrası'na üye oldu.

Aynı zamanda Silezya'dan Polonyalı halk grubu "Mały Śląsk"ta kemancıy olan Kemancı Jessica, Avrupa, Asya ve ABD'de çok sayıda konsere katıldı. Müzik eğitimine Katowice'deki Karol Szymanowski Müzik Akademisi'nde devam etti; burada Akademi Senfoni Orkestrası ile oda müzisyeni ve solist olarak konserler verdi.

Öğrenimi sırasında Düsseldorf'taki Robert Schumann Müzik Üniversitesi'nde iki yıl keman dersleri aldı ve üniversitenin senfoni orkestrasında sahne aldı. 2013 yılında Tonhalle Düsseldorf'ta Toten Hosen ile konserlere katıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli