Meşhur tablo 77 yıldır ters duruyormuş!

Haber Merkezi - Hollandalı ressam Piet Mondrian'ın 1941 tarihli “New York City 1” isimli tablosu, 77 yıl önce ilk kez sergilenmeye başladığından beri ters duruyor.

Kırmızı, sarı, siyah ve mavi yapışkan bantların iç içe geçtiği karmaşık bir kafes olan 1941 tarihli “New York City I” adlı tablo ilk kez 1945 yılında New York'taki MoMA'da sergilendi ancak 1980 yılından bu yana Düsseldorf'taki Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin sanat koleksiyonunda asılı duruyor.

Resmin şu anki asılma şekli, alt kısımda kalınlaşan çok renkli çizgiler gösteriyor ve bu, bir ufuk çizgisinin son derece basitleştirilmiş bir versiyonunu düşündürüyor.

Küratör Susanne Meyer-Büser, bu yılın başlarında müzenin Hollandalı avangart sanatçıyla ilgili yeni sergisini araştırmaya başladığında, resmin tam tersi olması gerektiğini fark etti.

Ters asıldığından yüzde 100 eminim

Izgaranın kalınlaşması karanlık bir gökyüzü gibi en üstte olmalı” diyen Meyer-Büser, “Diğer küratörlere gösterdiğimde, bunun çok açık olduğunu fark ettik. Resmin yanlış olduğundan yüzde 100 eminim” ifadelerini kullandı.

Yine ters asılacak

Meyer-Büser, tüm kanıtlara rağmen, Düsseldorf'ta açılacak sergide tablonun 75 yıldır olduğu gibi yine ters asılacağını dile getirdi.

Ayrıca, bir sanat tarihçisi, tablonun çevrilirse parçalanabileceği konusunda uyardı.