Contemporary İstanbul devam ediyor: Diyarbakır’dan bir galeri de fuarda

İstanbul (Rûdaw) – Dünyanın dört bir yanından galeri, sanatçı ve sanatseveri bir araya getiren Contemporary İstanbul'un 18. edisyonu, Tersane İstanbul'da sanatseverlerle buluştu.

Contemporary Istanbul Vakfınca düzenlenen ve dünya çapında üne sahip olan fuar, 22 ülkeden 67 çağdaş sanat galerisi, 4 inisiyatif ve 4 sanat kurumuna ev sahipliği yapıyor.

1 Ekim Pazar gününe kadar sürmesi beklenen ve Diyarbakır’dan da bir galerinin katıldığı sanat etkinliğinde ziyaretçi sayısının 60 bini geçmesi bekleniyor.

“Sanatın her dalı neredeyse en üst düzeyde sunulmuş durumda”

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, fuara dair Rûdaw’a verdiği demeçte şunları söyledi:

“Dünyanın en önemli sanat galerilerinden bir seçki var burada. Bunu planlayanları kutluyorum.

Sanatın her dalı neredeyse en üst düzeyde sunulmuş durumda. Büyük bir imkan. İstanbulluları buradaki galerileri görmeye davet ediyorum.”

22 ülkeden heykel, resim, video enstalasyon ve benzeri sanat eserinin sergilendiği fuarda, göç ve eşcinsellik teması da yerini almış durumda.

Sanatçı Ekin Keser, “12 yaşıma aileme eşcinsel olduğumu söyledim. O süreçte babam ve ailesinden üç yıllık bir süre gibi fiziksel ve psikolojik şiddet gördüm. Annemin kevgirlerinden oluşuyor bu enstalasyon. Eserin adı ‘Elenmeyenler’” dedi.

“Diyarbakır’ın altyapısından kaynaklı ilginin çok fazla olduğunu görüyorum”

Öte yandan fuar ekonomik açıdan da oldukça büyük önem taşıyor.

Her sene milyon dolar değerindeki sanat eserleri satılıyor. Bu yüzden sanatçılar fuarda yer edinmek için oldukça büyük gayret gösteriyor.

Bu sene Diyarbakır’dan fuara katılan galeri sahibi Rıdvan Kuday, fuara dair şunları söyledi:

“Bir sanatın ekonomisini yaratmak, bir Kürt burjuvazisi yaratmak ve özellikle Kürt koleksiyonerlerin var olacağı, o bölgede yerel sermayeyi kültür sanatla buluşturmak için bu yola başvurdum.

Yavaş yavaş insanlar galerime geliyorlar. Sergiler açmaya başladım ben. İlgi de çok fazla. Diyarbakır’ın altyapısından kaynaklı ilginin çok fazla olduğunu görüyorum. İyi koleksiyonerlerimiz var. ”