Erbil (Rûdaw) – Rûdaw Medya Grubu’nun sponsor olduğu 'Savaş Sonrası Hikayeler' ve 'Şeyh Mahmud'un Katledilmesi' adlı iki belgesel Tayland'ın Bangkok’ta gösterime girdi.
Bangkok’daki Jim Topson Sanat Merkezi'nde 25 Kasım 2023’te gösterime giren belgeselin yönetmeni ve kameramanı Haider Ömer ile iki eserin kurgusunu yapan Saroyan Ismail'in katıldığı bir panel düzenlendi.
Jim Topson Sanat Merkezi'nde düzenlenen sergide Sykes-Picot anlaşmasından IŞİD'in 2014 yılındaki saldırılarına kadar Kürdistan, Irak ve Ortadoğu'daki savaş ve çatışmaları yansıtan sanat çalışmaları sergilendi.
'Savaş Sonrası Hikayeler' belgeselinde de Irak ile İran arasında 1980'de başlayıp sekiz yıl süren savaşı konu alıyor.
Irak ile İran arasında 8 yıl süren savaştan dolayı Kürt halkı da büyük mağduriyetler ve kayıplar yaşamıştı. Sekiz yıllık savaşın kalıcı etkilerinden biri de savaş tutsakları olmuştur. Belgeselde yıllarca esir düşen askerlerin trajedisi ve tutsakların ailelerinin yıllarca çektiği acıları gün yüzüne çıkarıyor.
Bangkok’da gösterime giren bir diğer belgesel de 'Şeyh Mahmud'un Katledilmesi', belgeseliydi. Kürdistan hükümetinin ilk Krallık unvanını alan olan Şeyh Mahmud Hafid'in, önde gelen dini ve siyasi bir ailede büyümüş olmasının hikâyesini anlatıyor. Şeyh Mahmud küçük yaşlardan itibaren bölge siyasetinde önemli bir konuma ve etkiye sahip olan bir figür olarak öne çıkmıştı.
Belgeselde Şeyh Mahmud’un siyasi ve ulusal mücadelesine ilişkin bilgiler yer alıyor. Şeyh Mahmut Kürt mücadelesi ve tarihinde önemli bir konuma sahipti. Şeyh Mahmud’un yaşamının bazı dönemlerine ait bilgiler bilinmezliğini koruyor.
Öte yandan sanatçı Dr. Ruşdi Enver imzalı resim sergisi Bangkok’daki Jim Topson Sanat Merkezi'nde sergilenmeye başlandı.
Halepçe’de doğan sanatçı 1998 yılında Avustralya'ya iltica etti. Bir süre Avustralya'da yaşadıktan sonra Tayland'da yerleşti ve orada sanat hayatına devam ediyor. Son 20 yılda yaptığı çalışmalarda sosyal ve politik olaylara dikkat çekmeye çalışan Kürt sanatçı daha önce de Kürdistan Bölgesi’nin çeşitli bölgelerine yerleştirilen 2 milyon 300 bin mayınının temizleyen bomba imha uzmanının hikâyesini konu almıştı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın