Mir Celadet Bedirxan Ödülü töreninin ilki Almanya'da düzenlendi

28-10-2023
Mir Celadet Bedirxan Ödülü'nün ilki Dr. Zerdeşt Haco verildi
Mir Celadet Bedirxan Ödülü'nün ilki Dr. Zerdeşt Haco verildi
Etiketler Mir Celadet Bedirxan Ödülü Kürt Alman-Kürt Forumu Dr. Zerdeşt Haco
A+ A-

Almanya (Rûdaw) - Kürt dilbilimci ve yazar Dr. Zerdeşt Haco,  Mir Celadet Bedirxan Ödülü'ne layık görüldü.

İlk kez düzenlenen Mir Celadet Bedirxan Ödül töreni Almanya'nın Dresden kentinde düzenlendi.

Mir Celadet Bedirxan Ödül töreni Alman-Kürt Forumu’nun öncülüğünde gerçekleşti. Forum her yıl tekrarlanacak olan Mir Celadet Bedirxan Ödülü'nü Kürt dili ve edebiyatına katkıda bulunan aydınlara verilmesini amaçlıyor.  

Kürt dilbilimci ve yazar Dr. Zerdeşt Haco  ilk Mir Celadet Bedirxan Ödülü’nü alan Kürt aydını oldu.

Kürt dilbilimcisi ve entelektüeli Dr. Zerdeşt Haco, 1970 yılından beri Almanya'da yaşıyor ve doktorasını Berlin Üniversitesi'nde dilbilim ile Hint ve İran dilleri alanında aldı.

Ödül törenine Kürt ve Alman aydınları katıldı. Rûdaw muhabiri Zınar Şino müzik dinletisi, Kürtçe, Arapça ve Almanca şiirler, hikayeler okunmasının yanı sıra ödül törenie katılan konukların sunum yaptığını aktardı.

Törenin organizatörlerinden Yunıs Behram, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Kürtlerin de kendi edebiyat ve sanat alanlarında ödül dağıtması gerektiğine inandıkları için böylesi bir etkinliği düzenlediklerini söyledi.

“Ödülü Mir Celadet Bedirxan adına düzenlemeyi kararlaştırdık” diyen Behram, “Bedirxan Kürt dili, edebiyatının ve alfabesinin gelişiminde büyük emek sahibi bir insandı. Ayrıca Kürt mir ailesinden geliyordu. Bu yüzden ödülün onun adına yapılmasını kararlaştırdık” dedi.

Törenin ağırlıkta Almanca yapılmasına ilişkin ise Yunıs Behram, bu tür etkinliklerde Kürt lobisine hizmet etmeyi amaçladıkları için Almancanın daha fazla tercih edildiğini kaydetti:

“Kürt dostlarımıza Kürtlerin sadece ölüm, savaş ve yıkım gibi negatif olaylarını dışında pozitif yanlarını göstermeyi amaçladık. Bu nedenle etkinlikte Almanca konuşulmasına özel önem verdik.”

PEN International Başkan Yardımcısı Prof. Terry Carlbom ödül törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Daha sonra Rûdaw’a konuşan Prof. Terry Carlbom şunları söyledi:

"Uzun zamandır Kürt arkadaşlarım vardı. Özellikle PEN aracılığıyla. Ancak Kürtlerle ilk karşılaşmamın Ankara'da olduğunu düşünüyorum. Değerli bir PEN merkezimiz vardı, Kürtlerle ortak olarak bakıyorlardı. Bu aynı zamanda birlikte çalışmanın da temeliydi. Diyarbakır'da da (Kürtlerle) tanıştık."

Ödüle layık görülen Dr. Zerdeşt Haco, 1997-1999 yılları arasında 2 yıl genel sekreterlik, 1999-2013 yılları arasında ise 14 yıl boyunca Kürt PEN Merkezi'nin başkanlığını yaptı.

Rûdaw’a konuşan Dr. Zerdeşt Haco, "Bir insan işini kendi bireysel ünü için değil de, gönülden yaptığında, verdiği mücadelenin toplumu için kamusal bir ürün olmasını ister. Dolayısıyla bu işi yapan kişilerin bunların farkında olmadığına inanıyorum” dedi.

Haco sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir anda  karşınıza çıkıp sana ödül vereceğiz diyorlar. Bu çok gurur verici bir şey. Çalışmalarınızı dikkate aldık, mücadelenizi gördük ve sizi ödüllendirmek istiyoruz derlerse özellikle Mir Celadet Bedirhan gibi birinin ödülü benim için büyük gurur kaynağıdır.”

Dr. Zerdeşt Haco 1950 yılında doğdu. Almanya'da yaşıyor. Avrupa Kürt PEN'inin başkanıydı.

Şu ana kadar Berlin, Bremen ve Hamburg üniversitelerinde ders verdi. Dilbilim üzerine birçok makalesi yayımlanmıştır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli