Duhok’ta 2700 yıllık şarap fabrikası keşfedildi

Duhok (Rûdaw) – Duhok’ta arkeologlar uzun süren araştırmalar sonucunda, 2700 yıl önce Asur döneminden kalma büyük ölçekli bir şarap fabrikasın kalıntılarının yanı sıra anıtsal kaya oyma kraliyet kabartmaları keşfetti.

Şêxan bölgesinde araştırmalarını sürdüren  İtalya Udine Üniversitesi ve yerel arkeologlar, Xinis köyü civarında, Asur Kralı II. Sargon’un oğlu ve halefi Sennacherib (MÖ 704-681) zamanından kalma "endüstriyel boyutta bir şarap fabrikasının" kalıntılarını keşfetti.

Şêxan ilçesinin yaklaşık 13 kilometre kuzeyindeki bölgede bulunan bölgede çıkarılan “fabrika” üzüm ve meyveleri sıkmak ve suyunu çıkarıp şaraba dönüştürülen on dört kurulumdan oluşuyor.

Rûdaw’a konuşan arkeolog Zêrevan Abdulhamit, tesite ayrıca şarap ve meyvelerin depolandığı bölmelerin de bulunduğunu, burada üretilen şarabın ticaret amacı ile de kullanılmış olabileceğini söyledi.

Abdulhamit, “Buradaki çukurların tümü aynı boyutta yapılmış. Üzüm ve meyvelerin sıkılarak şaraba dönüştürüldüğü bu çukurların boyutu da oldukça büyük. Bu da ticari amaçlarla kullanıldığını gösteriyor” dedi.

2700 yıllık bu yapı, Udine Üniversitesi’nden Daniele Morandi Bonacossi öncülüğündeki ekip ve Duhok Tarihi Eserler Müdürlüğü ekiplerinin bir haftalık çalışmasının ardından ortaya çıktı.

Rûdaw’a konuşan Duhok Tarihi Eserler Müdürü Dr. Bêkes Birifkani, Udine Üniversitesi’nden tarihçilerin her yıl üç ayn boyunca bölgeye gelerek kendileri ile birlikte araştırmalar yaptığını söyledi.

Birifkani, “Bu İtalyan ekiple yaklaşık 10 yıldır birlikte çalışıyoruz. Her yıl 3 ay boyunca burada oluyorlar. 2012’den beri sürdürdüğümüz çalışmalarda şu ana kadar il sınırlarımızda 1140 tarihi eser keşfetmeyi başardık” dedi.

 

Asur kralına ait kabarta bulundu

Öte yandan aynı ekibin çalışmaları neticesinde anıtsal kaya oyması kraliyet kabartmaları da ortaya çıkarıldı.

Tanrılara dua eden kralları resmeden taş kabartma, Duhok’un kuzeyindeki Faida bölgesinde ortaya çıktı. Kabartmalar yaklaşık 9 kilometre uzunluğundaki bir sulama kanalının duvarlarına oyulmuş.

Beş metre genişliğinde ve iki metre boyunda 12 panelden oluşan oymalar, tanrıları, kralları ve kutsal hayvanları gösteriyor.

Oymaların hükümdar II Sargon ile oğlu Sennacherib'in saltanatı dönemlerine ait olduğu ifade edildi.

Arkeolog Daniele Morandi Bonacossi, "Irak'ta, özellikle Kürt bölgesinde kaya kabartmaları olan başka yerler de var ama hiçbiri bu kadar büyük ve anıtsal değil" diye konuştu.

"Görüntüler, Asur tanrılarının önünde dua eden Asur kralını temsil ediyor" diyen Bonacossi, bir aslanın tepesinde tasvir edilen aşk ve savaş tanrıçası İştar da dahil olmak üzere yedi ana tanrının hepsinin görüldüğünü söyledi.