SÜLEYMANİYE - Uluslararası Gelawej Festivali sona erdi

Süleymaniye (Rûdaw) – Süleymaniye’de dört gün süren 25’inci Uluslararası Gelawej Kültür ve Edebiyat Festivali sona erdi. Bu yılki festivalde öykü, şiir ve edebi araştırmalar dalında dağıtılan ödüller sahiplerini buldu.

Bu yıl 25’incisi düzenlenen Uluslararası Gelawej Kültür ve Edebiyat Festivali’ne katılan 68 farklı edebi eserden 7’si finale kaldı. Finale kalen eserler arasında ise biri öykü, diğeri şiir ve bir diğeri edebi araştırma olmak üzere üçü ödüle layık görüldü.

Öykü dalında ödül alan Karwan Muhammed, “Bu festival, yazarların ister şiir, ister roman, ister hikaye olsun, kendilerini metinleri aracılığıyla ifade edebildiği kanallardan biridir. Ben de bu öyküm ile içimdekileri aktarmak istedim” dedi.

Fesitival komitesi, bu yıl kendilerine gönderilen 110 şiirden 11’ini, 41 araştırma yazısından sadece 7’sini festivalde yarışmaya layık gördü.

Şiir dalında birinciliği alan Gulale Osman, “Sen yoktun, yoksa sana söylerdi' adlı şiirle katıldım. Şiir dalında benim şiirim ile Rojhılatlı bir şairin şiiri birincilik kazandı. Her ikimizin de şiiri tamamen kadın ve kadın olmak üzerineydi” diye belirtti.

En iyi araştırma yazısı ödülünü alan Muhammed Hakmuradi de, “Çalışmam Kürt kimliği üzerine bir çalışmaydı. Geçmite ve modernite döneminde yaşanan değişimleri yazdım. Bu tür edebi çalışmaları yazmaya devam edeceğim” dedi.

Festival organizatörleri, kazananları şeffaf bir şekilde belirlemek için festivalin son gününe kadar hiçbir jüri üyesinin birbirini tanımadığını söyledi.

Gelawej Film Festivali hazırlık komitesi başkanı Dr. İbtisam İsmail, “Jüriler uzmanlık alanlarına göre belirlendi. Mesele şiir komitesine şiiri, yada araştırmaya bu konuda uzmanlığı olmayanları seçmedik” dedi.

Kürt edebiyatı ve kültürüne önemli katkıları olan ve bir çok ünlünün çıktığı Süleymaniye, Kültür Başkenti  olarak kabul ediliyor.