Kürt yayınevleri ve yazarlar İstanbul Kitap Fuarı’nda buluşuyor

28-03-2022
Rawin Sterk
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler CNR İstanbul Kitap Fuarı Nûbihar Yayınevi Sîtav Yayınları
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – Bu yıl 8’incisi gerçekleştirilen CNR İstanbul Kitap Fuarı’na aralarında Kürt yayınevlerinin de bulunduğu 350 yayınevi katılıyor.

Türkiye’nin en prestijli kültürel etkinliği olarak kabul edilen 8’inci Uluslararası CNR İstanbul Kitap Fuarı, 26 Mart’ta başladı. Yenikapı, Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenene Fuar 03 Nisan 2022 tarihine kadar açık kalacak.

İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile gerçekleştirilen Fuar, 350’den fazla yayınevinin 550 markasına ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 500 bin kitapseverin ziyaret etmesi beklenen CNR Kitap Fuarı’nda Kürt yayınevleri de stant açarak yerini aldı.

Nûbihar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Çevik, “Türkçe okuyanlar da zaten az ama Kürtçe okuyanlar daha az. Son 5-6 ayda Türk lirası döviz karşısında değer kaybetti. Halkın durumu da malum, ekonomileri önceden iyi değildi, şimdi daha da kötü. Kitap yayımlamanın maliyeti de çok daha pahalıya mal oluyor” dedi.

Fuarda, 650‘den fazla imza günü ve 350’den fazla söyleşi ve çeşitli etkinlikler ile kitap bağışı kampanyası da düzenlenecek.

Yazar Zahit Kayan, “Gerçekten çok hoşuma gitti. Ben bu kadar çok ilgi olacağını tahmin etmiyordum. Bu tür fuarlar çok önemli. Tüm Kürt yayıncılar mutlaka katılmalıydı” diye konuştu.

7’den 70’e tüm kitapsever ziyaretçilere açık olan CNR İstanbul Kitap Fuarı, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da binlerce kitap ve yazılı basım kaynağının uygun fiyatlara bulunabilmesi için fırsat sağlıyor. Türkiye Yayıncılar Birliği verilerine göre Türkçe en çok aşk ile ilgili kitaplar, Kürtçe ise roman ve araştırma eserleri okunuyor.

Sîtav Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Qahir Bateyi de, “Biz Kürt yayınevleri için amaç sadece kitap satmak değil, Kürtçeyi tanıtmaktır da. Kürtçenin yarası, Kürt edebiyatı, Kürt dili, Kürt kültürü, Kürt tarihinin yarası her alanın yarasıdır. Bugün her yerde insanların Kürtçe yayınlarla buluşması önemlidir” dedi.

Yazar Recep Dildar da, İstanbul’da büyük bir Kürt kitlesi olduğuna dikkat çekti.

Dildar, “Herkes kitapçılara gidip kitap almıyor, aramıyor ama burası bir festivali andırdığı için insanlar geliyor. Burada Kürtçe kitaplarla buluşuyor ya alıyor yada göz gerdirip mutlu oluyor” diye belirtti.

Türkiye, her yıl çok sayıda kitabın basıldığı ülkelerden biri. Ancak buna rağmen okuma oranı en düşük olan ülkeler arasında yer alıyor. Araştırmaya göre Türk vatandaşları kitapları hayatın gereklilikleri listesinde 235’inci sırada görüyor. Yıllık satılan kitap sayısı dağıtıldığında kişi başına 8 kitap düşüyor. Yani Türkiye okumuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli