Kürt yönetmen Halife’nin ‘Bagdhat Messi’ filmi Oscar için yarışacak

Erbil (Rûdaw) - Kürt yönetmen Sahim Ömer Halife’nin “Bagdhat Messi" (Bağdat'ın Messi’si) filmi  Oscar ödüllerinde Irak adına “en iyi uluslararası uzun metrajlı film adayları listesi"ne girdi.

Irak Kültür Bakanlığı'na bağlı Sinema ve Tiyatro Vakfı, filmin prestijli ödülü için gereklilikleri karşıladığını ve bağımsız bir komite tarafından seçildiğini söyledi.

2009 yılında Bağdat'ta geçen film, savaştan zarar görmüş başkentten gelen ve idolü Lionel Messi gibi profesyonel olmayı hayal eden futbol tutkunu 10 yaşındaki Hamoudi etrafında dönüyor.

Küçük çocuk silahlı bir çatışmanın çapraz ateşine yakalanıp bunun sonucunda bacağını kaybettiğinde işler değişiyor.

Halen Belçika'da yaşayan Kürt yönetmen Sahim Ömer Halife, Rûdaw’a "Bu hikaye kalbime çok yakın. Kürdistan'dayken futbol benim için çok önemliydi" dedi.

Halife, hikayeyi ilk olarak 2012'de kısa film olarak çekti ve ardından 2021'de uzun metrajlı bir filme dönüştürdü.

Yönetmen, uzun metrajlı bir film yapmanın hikayenin daha geniş bir kitleye ulaşmasına yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

"Futbolun büyüsünün önemini vurgulamak istedim. Savaş ve sorunlarla parçalanmış bir ülkede, futbol bana umut ve pozitiflik verdi" diye ekledi.

Halife, filmin ve Hamoudi'nin trajediye karşı tavizsiz tavrının, izleyicilerde kalıcı bir iz bırakmasını ve kendi hayatlarında onlara ilham vermesini umduğunu söyledi.

“Baghdad Messi” dünyanın dört bir yanından yüzlerce başka filmle birlikte yarışacak ve bunlardan yalnızca beşi 97. Akademi Ödülleri'nde “En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film” kategorisinde yarışan son adaylar olarak kısa listeye girecek.

Irak, Oscar'lara ilk olarak 2005'te film gönderdi ve o zamandan beri 12 film daha gönderdi. Irak'tan hiçbir film henüz En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film kategorisinde aday gösterilmedi.

Sahim Ömer Halife’nin iki kısa filmi daha önce Oscar yarışında Kısa Film kategorisinde finale kalmıştı.