URFA – Girê Miraza’nın kardeşi Girê Keçel ören yeri statüsüne alındı

26-09-2022
Etiketler Girê Keçel Karahantepe Girê Miraza Göbeklitepe Urfa Ören Yeri Statüsü
A+ A-

Haber Merkezi - Neolitik dönemin önemli yerleşimleri arasında yer alan Urfa'daki “Karahantepe”, Kürtçe adıyla “Girê Keçel” veya "Quça Keçel", Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ören yeri statüsüne alındı.

Urfa şehir merkezine 46 kilometre mesafede bulunan Qerqeli (Kargalı) köyü yakınlarında araştırmacılar tarafından 1997'de yüzey araştırması sırasında ortaya çıkarılan Girê Keçel’deki (Karahantepe) yapıların, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Girê Miraza’daki (Göbeklitepe) yapılara benzediği ve ilk belirlemelere göre neolitik döneme ait "T" biçiminde 250'nin üzerinde dikili taş tespit edildi.

2019'da başlanan kazılarda Girê Miraza ile aynı döneme tarihlenen "T" şeklinde dikili taşlar, heykeller ve birçok obje bulundu.

Arkeoloji dünyasında ve tarih çevrelerinde yankı uyandıran bu kazılar yeniden dikkatleri bölgeye çekti.

Bugün Girê Miraza’ya gelen ziyaretçilerin bir kısmı kazı çalışmalarının devam ettiği Girê Keçel’i görmek için rotalarını bu bölgeye çeviriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma sonrası Girê Keçel (Karahantepe) geçen hafta ören yeri statüsünü kazandı.

Bu kapsamda alandaki eserlerin çevresine bilgilendirme levhaları yerleştirilecek, görevlilerce ziyaretçilere detaylı bilgi aktarılacak.

Kazı çalışmalarına başkanlık eden Prof. Dr. Necmi Karul, Karahantepe'nin ören yeri statüsünün çok yeni ve ziyaretçiler açısından olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Karul, bu tarihi mekanda açığa çıkarılan kalıntıların oluşturduğu etkiye bağlı olarak çok hızlı bir şekilde ören yerine dönüştürülen yerlerden biri olduğunu belirterek, bu durumun ziyaretçi sayısını arttıracağını ifade etti.

Ören yeri ne demek?

Tarih öncesinden bugüne kadar gelmiş olan uygarlıkların ürünü olan ve topografik olarak tanımlayabilecek kadar yeteri kadar belirgin, mütecanis özelliklere sahip olan aynı zamanda da sosyal, bilimsel, sanatsal, arkeolojik, tarihsek ya da teknik anlamda dikkate değer olan insan emeğinin ve tabiatın birleştiği alanlardır.

Göbeklitepe gibi 11 tepe daha var

Geçen yıl Temmuz ayında Göbeklitepe’yi ziyaret eden Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy "Göbeklitepe çevresindeki 100 kilometrelik bir hat üzerinde 11 tane daha nokta tepemiz var. Artık 12 tepe diyeceğiz" demişti.

“Tarihin sıfır noktası” olarak bilinen ve Kürtçe adıyla “Girê Miraza”, Urfa'ya 18 kilometre mesafede Xirapreşk (Örencik) köyü yakınlarında bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli