Hollywood yıldızı Abdo: O Kürt çocuğundan çok şey öğrendim

26-06-2021
Rûdaw
Etiketler Jihad Abdo Ciran Hollywood Suriye Mano Halil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Suriyeli ünlü sinema oyuncusu Jihad Abdo (Cihad Ebdo), Kürdistan Bölgesi’nde bulunmaktan mutlu olduğunu ve birlikte rol aldığı "Şero"dan çok şey öğrendiğini söyledi.

Suriye’de dizi ve sinema oyuncusu iken Hollywood'a giderek yıldız oyuncularla birlikte bir çok filme imza atan başarılı aktör Jihad Abdo (Cihad Ebdo), Kürt yönetmen Mano Halil’in imzasını taşıyan “Cîran” (Komşu) filminin çekimleri için geçtiğimiz aylarda Kürdistan Bölgesi’ne gelmişti.

Suriye’de, “Meraa” (Ayna), Bir Cesur Adamın Sonu gibi dizilerde başrol oynayan Abdo, Hollywood’da “Çöl Kraliçesi” (Queen of the Desert), “Nuhuri’nin Oğlu” ve “Kral için bir Hologram” (A Hologram for the King) gibi filmlerde Tom Hanks ve Nicole Kidman gibi dünya yıldızlarıyla çalıştı.

Abdo ayrıca Türk yapımı “Kurtlar Vadisi Irak” filminde Kürt lider rolünü canlandırdı.

Jihad Abdo, Rûdaw TV’de yayınlanan özel bir röportajda Adlin Kasım’ın sorularını yanıtladı.

 “Çok mutlu oldum”

Dünyaca ünlü yönetmenler ve Suriyeli yönetmenlerle çalıştıktan sonra Kürt yönetmen Mano Halil'in yönettiği bir filmed rol almanın kendisi için “sanat hayatında katıldığı en güzel çalışmalardan biri olduğunu söyleyen Abdo, “Gerçekten bunu abartmıyorum, çok mutlu oldum, başladığım ilk andan itibaren, metni her okuduğumda Mano Halil ile olan ilişkimiz çok hoştu, kendisi nazik, humanistti. Senaryo metnini okumaya başladığımda büyük bir eser olduğunu hissettim bitirene kadar okumaktan vazgeçemedim” dedi.

Rol aldığı her bir yapımda çalıştığı insanlardan çok şey öğrendiğini ifade eden Abdo, “Ciran” (Komşu) filminin baş kahramanı olan Kürt çocuğu da muazzam bulduğunu söyledi.

Abdo, “Buradan sevgilerimle Şero rolünü oynayan o çocuğa başarılarının devamını dilemek istiyorum. O gerçekten harika bir yetenek. Allah onu korusun. Şahsen  ben de Mano Halil hocaya dedim ki, bu çocuğu seçerek çok başarılı bir işe imza attın. Uzaktan izlediğim bu çocuktan çok şey öğrendim” ifadesini kullandı.

“Diğer röportajımız Kürtçe olacak”

Filmin çekimleri için Kürdistan Bölgesi'nin ve Duhok’un tercih edilmesinin yerinde bir karar olduğunu dile getiren başarılı aktör, insanların kendilerini çok sıcak karşıladığını söyledi.

Jihad Abdo, “Film için Kürtçe öğrendiniz, yeni bir dil öğrenmek zor gelmedi mi” sorusuna, “Hayır, zor gelmedi. Çok şanslıyım. Yetenek demiyorum ama başka bir dili erken öğrenebiliyorum. Bunun çok genç yaşta müzik öğrenmem ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Arapça ve İngilizce bilgim, okuldayken çok ileri seviyedeydi, sonra Romanya'ya inşaat mühendisliği okumaya gittim ve 4 ay içerisinde Rumence öğrendim. Daha önce tek bir kelime Rumence bilmiyordum. Daha sonra oyunculuk eğitimi almak için Suriye'ye döndüğümde, yüksek lisans döneminde Kültür Merkezi'nde İspanyolca öğretiliyordu. İki yıl içerisinde İspanyolca öğrendim. Sonra tüm dilleri öğrenmem gerektiğini düşündüm ve bu yüzden Rusça ve Fransızca'yı kendim öğrendim. Bu rol bana verildiğinde, İbranice'nin yanı sıra Kürtçe de öğrendim. Çünkü filmde Suriye'de yaşayan bir Yahudiyi canlandırıyorum. Mano hoca benim söylemem gereken cümleleri Kürtçe kaydetti, Latince yazıp bana gönderdi, ben de onlar üzerinden çalıştım” yanıtını verdi.

Jihad Abdo, Kürdistan Bölgesi’nde diğer film projelerine katılmak istediğini belirterek, “Size söz veriyorum, ileride bir röportajımız olursa bu tamamıyla Kürtçe olacak” dedi.

Kürt müziğini dinlediğini, hakka çok sevdiğini vurgulayan Abdo, “Genel olarak Kürt kültürünü de seviyorum. Newroz kutlamaları, Kürt halayı çok güzel, büyük bir ilgiyle takip ediyorum. Kürt halayı insanları etkiliyor. Yine Kürt giysilerini ve kostümlerini seviyorum” diye konuştu.

“Ortadoğu’da film yapmak çok zor”

İrade, kendine güven, kararlılık ve yetenek olduktan sonra her engelin rahat aşılabileceğini ifade eden Abdo “Çöl Kraliçesi” (Queen of the Desert) adlı fimin ardından dünyaca ünlü yönetmen Werner Herzog ve filmin başrol oyuncusu Nicola Kidman’ın kendisinden iyi bir şekilde bahsettiğini hatırlattı.

Abdo, “Bu benim için çok büyük bir şeydi, Hollywood'a geldiğimde büyük bir sorumlulukla karşı karşıya olduğumu biliyordum. Üstelik büyük yıldızların karşısında bulunmam bana bir çok işin yolunu açtı. Hollywood'da kendime güvenim arttı” dedi.

Ortadoğu'da sinema sanatçı olmak ve film yapmanın zorluklarından bahseden ünlü aktör, “Burada özgürlük şansı çok az. Dahası, sunum için çok az fırsat var. Kırmızı çizgiler nedir? Filme kim sponsor oluyor? Bana hangi koşulları dayatacak? Ortadoğu'da film yapmak çok zor. Ama Amerika'da veya Avrupa'da istediğinizi söyleyebilirsiniz. Bütçe 50.000 ila 200 milyon dolar arasında değişiyor. Bu alanda çalışan herkes için saygın yasalar olmasına rağmen yapım şirketleri bir çok imkan sunuyor. İnşallah bir gün bizim memleketimizde de daha fazla özgürlük, daha fazla dürüstlük olur ve sinema çalışmalarına daha fazla bütçe ayrılır. Gördüğümüz gibi sinema fark yaratabilir, belki de film milletlerin vicdanında büyük bir etki bırakıyor ve tarihe kalıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli