Pervin Çakar’ın sesinden ‘Heyran Jaro’ tüm dijital mecralarda

Haber Merkezi – Ünlü Kürt Opera Sanatçısı Pervin Çakar’ın Breath of Nahrain albümünün ilk teklisi “Heyran Jaro” adlı klasik Kürtçe Klamı tüm dijital mecralarda yayınladı.

Pervin Çakar uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Breath of Nahrain albümünün ilk teklisini dün yayınladı. 

İki nehir arasındaki nefes anlamına gelen Breath of Nahrain albümünde Kürtçe’nin Kurmancî, Zazakî lehçeleri ile birlikte Ermenice ve Asurca 5 eser yer alıyor.

Breath of Nahrain, adını işaret ettiği coğrafya Mezopotamya’dan, ezgilerini iki nehir arasındaki kadim kültürlerden alan değerli bir arşiv albümü… 

Geçtiğimiz yıl yayınlanan meşhur Kürt halk ezgisi “Lo Şivano”nun ardından Pervin Çakar ve Ertan Tekin’i bu çalışmayla yeniden bir arada görüyoruz. Albümde, Andrea Bocelli ve Ennio Morricone gibi dünyaca ünlü sanatçılarla aynı sahneyi paylaşan opera sanatçısı soprano Pervin Çakar ve Civan Gasparyan’ın emanet ettiği Ermeni halk çalgısı duduk ile çalan duduk ustası Ertan Tekin’e, dikkat çeken düzenlemeleriyle klasik müzik kökenli genç piyanist Dengin Ceyhan eşlik ediyor.

Albümün yayınlanan ilk teklisi Heyran Jaro’nun ardından sırayla diğer 4 eser de dillerine, melodilerinin özgünlüğüne, vurgularına ve doğal yapısına saygı duyularak tekrar düzenlenen yepyeni yorumlarıyla karşımıza çıkacak.

“Heyran Jaro” Zaxo-Şırnak halk ezgisi olup Sindi Bölgesi’ne aittir. Heyran Jaro’yu en iyi seslendiren dengbej ise Fadil Ciziri olmuştur. Onun sesiyle bu eser ölümsüzleşmiştir.

Heyran Jaro, Kürt müziğinde bir tür mani olarak kabul edilen Heyranok formundadır. Heyranok, çoğunlukla aşkı konu alan bir formdur. Genelde yazları yaylalara çıkan ve havalar soğuyunca köylerine dönen göçebe aşiretlerin başından geçenleri konu alır.