‘Berû’nun yönetmeni Karaman: Kürt tiyatrosu daha iyi durumda

25-07-2021
Kamiz Şeddadi
Yönetmen ve tiyatrocu Nazmi Karaman
Yönetmen ve tiyatrocu Nazmi Karaman
Etiketler Nazmi Karaman Yönetmen Berû 1. Moskova Kürt Film Festivali
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Yönetmen ve tiyatrocu Nazmi Karaman, sınırlı imkanlara rağmen Kürt sineması ve tiyatrosunun geleceğe dair ümit verdiğini söyledi.

Rûdaw Medya Grubu’nun da resmi sponsorları arasında yer aldığı 1’inci Moskova Kürt Film Festivali bugün sona eriyor.

Fetivale ilk kısa metrajlı filmi olan “Berû” (Palamut) ile katılan deneyimli tiyatrocu ve yönetmen Nazmi Karaman, filmin IŞİD zulmüne uğrayan Ezidi bir aileyi anlattığını söyledi.

Karaman, “Film, IŞİD’in elinden kızını kurtarmaya çalışan bir annenin hikayesini anlatıyor. Filmin verdiği mesaj şu, insan hiç bir zaman ölmez, birgün yine toprakta yeşerir. Filmin adından da analşılacağı üzere, Kürtlerin hiç bir zaman bitmeyeceğini, mutlaka toprakta palamut gibi yeşereceklerini anlatıyoruz” diye belirtti.

2018 yılında da Moskova’da düzenlenen 17. Uluslararası Tiyatro Festivali’ne katıldıklarını ve bu festivalde İtalyan tiyatro yazarı Dario Fo’nun Kürtçeye çevrilen oyunu Bêrû’yu (Yüzsüz) sahnelediklerini ve ödül aldıklarını hatırlatan Karaman, “15 yaşında tiyatroya başladım. Daha sonra İstanbul’da sinema bölümü okudum. Hem sinema ve hem de sinemayı birlikte yürütüyorum ki zaten bir birinden ayrılmayan iki sanat dalı” dedi.

“Kürtlerin sinema ve tiyatroya uyarlayabileceğiniz çok hikayesi var” diyen Nazmi Karaman, “Ancak bunları çekecek, yine sahneleyebilecek imkanlar kısıtlı. Bu nedenle ancak festivallere katılıp filmlerimizi gösterebiliyoruz. Umuyorum ki bir gün gelecek ve bu sıkıntılar aşılacak, bütçemiz ve imkanlarımız olacak, filmlerimizi çekebileceğiz. Bu olursa Kürt sineması da büyüyecek, gelişecek” ifadesini kullandı.  

“Bêrû” oyununun Türkiye’de yasaklandığını dile getiren yönetmen Karaman, “Kürt tiyatrosu bayağı bir ivme kazandı. Şimdi Van’da, Diyarbakır’da, Batman’da, İstanbul’da Kürt tiyatro grupları var ve izleyicileri de var. Eskiden bir oyun hazırlar yılda bir kaç defa gösterirdik ama şimdi her hafta üç gün oynuyoruz ve izleyici de geliyor” dedi.

1’inci Moskova Kürt Film Festivali’nin bir ilk olması itibarı ile çok iyi bir organizasyon olduğunu anlatan Karaman, “Pandemi koşullarına rağmen çok iyi geçiyor. Bu bir ilk ve sanırım ikincisi, üçüncüsü daha iyi olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

21 Temmuz’da başlayan 1’inci Moskova Kürt Film Festivali bugün sona erecek. Festivale, Kürdistan'ın dört bir yanından Kürt ve yabancı yönetmenlerin hazırladığı 35 film ve belgesel katıldı.

Festival programı Moskova'daki "Karo 11 Oktyabr" sinema salonunda gerçekleşiyor.

Rusya Kültür Bakanlığı'nın uluslararası film festivalleri listesinde dahil edilen festival, Rusya Kültür Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından destekleniyor.

Festivalin bir özelliği ise jürisiz olması. Festivalin amacı Kürt sinemasını Moskovalılarla tanıştırmak olduğu için yarışma bölümü düzenlenmedi.

Filmlerin tamamı hem orijinal dillerinde hem de Rusça altyazıyla gösteriliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli