Yönetmen Umay Işık: Moskova Kürt Film Festivali bizler için bir fırsat

Moskova (Rûdaw) – 1’inci Moskova Kürt Film Festivali’ne “Vegerîna Xizan” adlı belgesel filmi ile katılan yönetmen Umay Işık, “Umarım dünyanın her tarafında Kürt filmleri için festivaller düzenlenir” dedi.

Rûdaw Medya Grubu’nun da resmi sponsorları arasında yer aldığı 1’inci Moskova Kürt Film Festivali devam ediyor.

Festivale “Vegerîna Xizan” adlı belgesel filmi ile katılan genç yönetmen Umay Işık, Rûdaw, filminin konusunu şu sözlerle anlattı:

“1994-95 yılında Türk devleti, yaklaşık 4 bin Kürt köyünüboşalttı, orada yaşayan halk şehirlere göçmetmek zorunda kaldı. Bunlardan biri de bizim köyümüzdü. Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Duav köyü, Van ile Hakkari sınırında bulunan Feraşine düşüyor. Ailemiz de göç eden ailelerden biriydi. Şehirde geçirdikleri 10 yılın ardından köylerine dönmelerine izin veriliyor. Hatta, evinize dönmelisiniz deniyor. Babaannemgil de köye döndüklerinde bakıyorlar ki taş üstünde taş kalmamış, evet coğrafya aynı ama ortada köy yok. Burada yaşamı yeniden inşa etmeye başlıyorlar. Tabi evler taştan, o yüzden çalışmak kolay değil. Daha sonra artık sadece yaz aylarında köylerine gidip zorunlu göçten önce yaşadıkları hayatı yeniden inşa etmeye çalışıyorlar. Ben belgesel filmde bunu anlattım" dedi.

Işık, bu filmde babaannesinin bu geleneğe dönüşünü takip ettiğini, babaannesinin aktör olduğunu belirtti.

Filmin Berlin Film Festivalinde gösterildiğini, İstanbul’da da bir festivale online katıldığını belirten yönetmen Umay Işık, belgeselde kendisine yönetmen Selim Yıldız’ın kendisine yardımcı olduğunu söyledi.

1’inci Moskova Kürt Film Festivali’ne katıldığı için çok mutlu olduğunu anlatan Işık, “Burada çok sayıda Kürt yaşıyor. Onlar ve ayrıca Rus toplumu da bizim neler yaşadığımızı bu filmlerimizi izlediklerinde öğrenmiş olacak. Bu festival bu anlamda bir fırsat. Umarım dünyanın her tarafında Kürt filmleri için festivaller düzenlenir” dedi.

Moskova Kürt Film Festivali

21 Temmuz’da başlayan ve Rûdaw Medya Grubu’nun da resmi sponsorları arasında yer aldığı 1’inci Moskova Kürt Film Festivali 21 yoğun bir ilgi görüyor.

25 Temmuz'a kadar sürecek 1’inci Moskova Kürt Film Festivali’nde Kürdistan'ın dört bir yanından Kürt ve yabancı yönetmenlerin hazırladığı 35 film ve belgesel gösterilecek.

Festival programı 21 -25 Temmuz 2021 tarihleri arasında Moskova'daki "Karo 11 Oktyabr" sinema salonunda gerçekleşiyor.

Berfin Design Group tarafından organize edilen festivale Rusya Kültür Bakanlığı’nın onay vermesi ile 1’inci Moskova Kürt Film Festivali dün başlamıştı. Geçen yıl düzenlenmesi planlanan festival yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ertelenmişti.

Rusya Kültür Bakanlığı'nın uluslararası film festivalleri listesinde dahil edilen festival, Rusya Kültür Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından destekleniyor.

Festivalin bir özelliği ise jürisiz olması. Festivalin amacı Kürt sinemasını Moskovalılarla tanıştırmak olduğu için yarışma bölümü düzenlenmedi. Festivalde gösterilecek filmler sayesinde sinemaseverler Kürtlerin modern hayatını ve yaşadıkları olaylara tanık olacak.

Filmlerin tamamı hem orijinal dillerinde hem de Rusça altyazıyla gösterilecek.