Kadın hakları savunucusu Nawal El Saadawi hayatına veda etti

22-03-2021
Rûdaw
Etiketler Nawal El Saadawi Mısır Feminist
A+ A-

Haber Merkezi - Mısırlı kadın hakları savunucusu, müellif, hekim Nawal El Saadawi dün 89 yaşında Kahire’de vefat etti.

Mısırlı radikal feminist yazar ve hekim Nawal El Saadawi, sosyal ve dini tabulara meydan okuyan bir kariyerin ardından 89 yaşında Pazar günü başkent Kahire’de hayata gözlerini yumdu.

Mısır medyasında bir müddettir hasta olduğuna dair haberler çıkan Nawal El Saadawi’nin vefat nedeni belirtilmedi.

Arap dünyasında kadın hakları uğraşının simge isimlerinden biri olan Nawal El Saadawi, Arap Kadınları Dayanışma Derneği’nin kurucusu ve lideriydi.

Saadawi kimdir?

1931 yılında doğan El Saadawi, 1955’te Kahire’de tıp fakültesinden mezun olduktan sonra Kahire’de ve ülkenin kırsal kesimlerinde doktor ve psikiyatrist olarak görev yaptı.

1957’de kaleme almaya başladığı yazı ve kitaplarında Arap kadınlarının yasal statüleri, aile içi şiddet, cinsellik, din ve kadın sünneti konularında en girilmedik alanlara girdi, resmi ve dini otoritelerin tepkilerini çekti.

1972’de Sedat rejimi döneminde işini kaybedip editörü olduğu “Sağlık” isimli dergi kapatıldığında, eserlerini Lübnan’da yayınlamak zorunda kaldı.

1981’de Enver Sedat hükümeti tarafından cezaevine kondu. 1982’de serbest bırakıldığında Arap Kadınları Dayanışma Derneği’ni kurdu.

Dernek 1991’de kapatılınca Saadawi de siyasal baskılara dayanamayarak yurt dışına çıktı. ABD üniversitelerinde dersler verdi.

1993-96 yıllarında Duke Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürdü.

1996’da Mısır’a geri döndü. Kitapları çok kez ve en son Şubat 2001’deki Kahire Kitap Fuarı’nda olmak üzere sansürlendi veya toplatıldı.

74 yaşındayken 2005’de Mısır  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olarak yine pek çok çevreyi kızdırdı. El Ezher’den iki profesör “regl döneminde kadınların ağrı ve fiziksel yorgunluğa maruz kaldıkları” gerekçesiyle, kadınların Cumhurbaşkanı aday olamayacakları fetvasını verdi. Polis, seçim kampanyasında Saadawi’nin kendi köyünde konuşma yapmasını engelledi.

2007’de yazdığı “Tanrı toplantıda istifa etti” oyunu yüzünden İslam’a hakaretle suçlandı, hakkında dava açılınca 76 yaşında tekrar Mısır’ı terketti. 2 yıl yurtdışında yaşadı. Pek çok uluslararası ödül ve onursal doktora aldı.

2011’de Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan Tahrir eylemlerini destekledi. Ama seçimle iktidara gelen Mursi’ye radikal İslamcı olarak karşı çıktı ve 2013 Sisi darbesini destekledi. Sisi’ye Müslüman Kardeşler’le mücadelesi için verdiği hararetli destek yüzünden eleştirildi.

55 kitabı olan Nawal El Saadawi’nin kitapları Türkçe dahil 30 dile çevrildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli