Moskova Kürt Film Festivali bugün başlıyor

Moskova (Rûdaw) - Rûdaw Medya Grubu’nun da resmi sponsorları arasında yer aldığı 1’inci Moskova Kürt Film Festivali bugün başlıyor. 25 Temmuz'a kadar sürecek festivalde Kürdistan'ın dört bir yanından Kürt ve yabancı yönetmenlerin hazırladığı 35 film ve belgesel gösterilecek.

Festival programı 21 -25 Temmuz 2021 tarihleri arasında Moskova'daki "Karo 11 Oktyabr" sinema salonunda gerçekleşecek.

Saat 19:00’da başlayacak festivale kültür ve sanat alanında ünlü şahsiyetler, değişik ülkelerin diplomatik temsilcileri ve yurt dışındaki Kürtlerin temsilcileri katılacak.

Ayrıca Türkiye, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerden de yönetmen, sinema oyuncuları ve yapımcıların davet edildiği festivalin açılışında kırmızı halı serilecek.

Rûdaw Medya Grubu’nun da resmi sponsorları arasında yer aldığı 1’inci Moskova Kürt Film Festivali’nde KARO.Art'ın desteğiyle 15 uzun metrajlı film ile 20 kısa hikaye ve belgesel film gösterilecek.

Festivalin ilk gününde, yönetmen Eva Husson’un Rojava'da IŞİD’e karşı savaşan Kürt kadınlarının mücadelesini konu alan ve 2018’de 71’inci Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü için yarışan Güneşin Kızları (Girls of the Sun) filmi gösterilecek.

Daha sonra sırası ile;

Rojhılatlı Batin Kubadi’nin (Behmen Kubadi’nin kardeşi) yönetmenliğini yaptığı “Küçük Mülteci” filmi

Güney Kürdistanlı yönetmen Sehim Omer Halife’nin “Zagros” filmi

Rojavalı Lewend Omer’in hazırladığı “Mezopotamya’nın Laneti” adlı korku-gerilim filmi

Yönetmen Hişam Zaman’ın “Kar Yağmadan Önce” filmi gösterilecek.

Festivale katılanlar ayrıca, soykırım tarihini konu alan “Bunun Adı”, evladını arayan Kürt bir annenin tehlikeli yolculuğunu anlatan “Diyalog”, Kürt düşünür, derviş ve filozof Nazım Nadirov’u anlatan “Kürdi bisikletin Mucidi” filmlerini de izleyebilecek.  

1’inci Moskova Kürt Film Festivali 25 Temmuz’da yönetmen Solin Yusuf’un “Damsız Ev” dilmi ile son bulacak.

Geçmiş yıllarda farklı festivallerde gösterime giren filmlere de değişik ödüller verilecek.

Rusya Kültür Bakanlığı'nın uluslararası film festivalleri listesinde dahil edilen festival, Rusya Kültür Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından destekleniyor.

Festivalin bir özelliği ise jürisiz olması. Festivalin amacı Kürt sinemasını Moskovalılarla tanıştırmak olduğu için yarışma bölümü düzenlenmedi. Festivalde gösterilecek filmler sayesinde sinemaseverler Kürtlerin modern hayatını ve yaşadıkları olaylara tanık olacak.

Filmlerin tamamı hem orijinal dillerinde hem de Rusça altyazıyla gösterilecek.