Kürt besteci Govand Qadir’in 'Kelimelerin Melodisi' kitabı çıktı

20-07-2024
Rûdaw
Etiketler Govand Qadir’in
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) - Finlandiya'da müzikle uğraşan Kürt müzisyen ve besteci Govand Qadir’in Kelimelerin Melodisi (Awazi Wişekan) adlı kitabı çıktı. Kürt sanatçı Govand Qadir, Kürtçenin Sorani lehçesinde yazdığı kitapların Apple Book gibi uluslararası çevrimiçi kitap platformlarında yayınlamak için bir girişim başlattığını söyledi.

Kürt müzisyen ve besteci Govand Qadir’in, kendisine ait olan çok sayıda şarkı sözlerinin yer aldığı Kelimelerin Melodisi (Awazi Wişekan) kitabı çıktı.

Kitabın içeriğine ilişkin konuşan Govand Qadir, “Şarkı yapılmak üzere hazırlanmış çok sayıda bestenin yer aldığı kitabımda dileyen ona müzik ekleyebilir farklı şekillerde yorumlayabilir. Kitabın içerisinde 58 beste bulunmaktadır. Her sayfasında bir beste bulunuyor” dedi.

Rûdaw’a konuşan Govand Qadir şarkı sözlerinin lisansı hakkında da bilgi verdi. Qadir, “Şarkı sözlerini almak isteyenler bunu doğrudan bizden talep edebilir bu konuda bizimle irtibata geçip dilediğinde de bestesini ve müziğini de kendimiz seçebiliriz” ifadelerini kullandı.

Müzik hayatına doksanlı yıllarda başladığını 2 binli yılların başında da profesyonel müzik kariyerine başladığını ifade eden Kürt müzisyen ve söz yazarı Govand Qadir, “2000 yılında Avrupa’ya göç ettim. Burada müzik hayatıma devam ederek daha fazla önem vermeye başladım. Özellikle teknoloji alanında ilerlemek istedim. Bu alanda çalışmaya başladım ve geliştim. Yaptığım çalışmaların kaliteli olmasına özen gösteriyorum. Kendi alanıma kitaplarım var. İyi bir şarkı yapabilirsiniz ancak bunun ses ve masteringi temiz bir şekilde yapılmadığı takdirde dinleyicide kötü bir etki bırakır ve kulağa hoş gelmez” diye konuştu.

Yazdığı kitapları çevrimiçi sitelerde pazarladığını ifade eden Govand Qadir, “Dünyanın en büyük ve en ünlü çevrimiçi kütüphanesi olan Apple Book uygulaması aracılığıyla kitap açan ilk Kürt oldum. Biliyorsunuz bu şirketin geliri on milyarlarca dolar. Benim kitaplarımda burada bulunuyor bazıları çevrimiçi, bazıları ücretli” dedi.

Govand Qadir, uzun süredir kütüphaneye Kürtçe dili eklemeye çalıştığını ancak kütüphane yöneticilerinden birinin kendisine Kürtçe dilinin eklenmesinin siyasi olduğunu ve kendi yetkileri dahilinde olmadığını söylediğini anlattı.

Apple Book uygulamasına Kürtçe kitapların eklenmesi için girişimde bulunduğunu ifade eden Govand bu konuda yanıt beklediğini söyledi.

Kürt müzisyen ve besteci Govand Qadir şu anda Finlandiya’da müzik alanında yüksek lisans eğitimine devam ediyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli