Faik Öcal’ın yazdığı ‘Yeni Bir Aydınlanma Felsefesi’ çıktı

20-07-2023
Etiketler Faik Öcal Kitap Zilan Akademi Yayınları Yeni Bir Aydınlanma Felsefesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Yazar Faik Öcal’ın kaleme aldığı “Yeni Bir Aydınlanma Felsefesi” kitabı okurları ile buluştu. Zilan Akademi Yayınları tarafından yayımlanan kitap 17 bölümden oluşuyor. 

Rûdaw Türkçe köşe yazarı, öğretim görevlisi Faik Öcal’ın “Yeni Bir Aydınlanma Felsefesi” adlı kitabı Zilan Akademi Yayınları’ndan çıktı.

Toplam 17 bölümden oluşan kitapta yazar öncelikle “biz”in kim olduğunu ve bu değişime nasıl ayak uydurabileceğimiz üzerinde duruyor. Sonra şu sorulara cevap arıyor.

Yazar ayrıca “Biz kimiz? Biz kimlerden oluşuyoruz? Birey kimdir? Ümmet nedir? Devlet nedir? Siyaset nasıl olmalıdır? İnsan nedir ve yeri neresidir? Edebiyatın işlevi nedir? Bir kültür felsefemiz var mıdır? Sanat felsefesi nedir? Hermeneutik felsefesi nedir? Modern felsefe nedir? Hukuk felsefesi nasıl olmalıdır? Kürtlük ve ümmet ilişkisi nasıldır? Camilerin işlevi nedir? Yeni bir Tanrı felsefesi yapılabilir mi?” sorularına yanıtlar arıyor ve son bölümde ise “–laşma ve –leşme” üzerinde duruyor.

Yazar bu çalışması hakkında şunları belirtiyor:

“Yeni Bir Aydınlanma Felsefesi’nde ne yapmak istiyoruz?

Her kesin gerçeği farklı olabilir. Her kesimden (teist, ateist fark etmez) aklını doğru kullananlar hakkı savunabilir, hakikate ulaşabilir. Biz Kuran’ın ifadesiyle akıl eden kalbimizle gerçeğin önündeki bütün duvarları ve putları yıkıp hakikate ulaşmaya çalışıyoruz. Bacon’nın idolleri yıktığı gibi biz de zihnimizi ve evrenimizi kuşatan idolleri yıkmalıyız. Kendi mahallemizden çıkmalıyız.

Öteki mahalleden evvel kendi mahallemizi temizlemeliyiz. Sonra öteki mahallerdeki zalimlere (idol-put) karşı çıkmalıyız.

Belki de hakkıyla kendi mahallemizdeki yanlışlara, haksızlıklara karşı çıkmadığımız için, öteki mahallere geçemiyoruz, bu yüzden lokal kalemlerle evrensel manifestolar yazmaya kalkışıyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli