İstanbul’da parklar lalelerle süslendi: Lale Festivali Nisan’ın sonuna kadar sürecek

İstanbul (Rûdaw) - İstanbul'da önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Nisan ayında Lale Festivali düzenleniyor. Kentte bu yıl dikilen milyonlarca lale soğanın açmasıyla parklar renk cümbüşüne ev sahipliği yapmaya başladı. Lale festivali boyunca İstanbul'un farklı noktalarında lale, sümbül, nergis ve muscari ziyaretçilerine seyirlik manzaralar sunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, bu yıl da şehrin birçok tarihi noktaları rengarenk lalelerle süslendi. İstanbul Lale festivali kapsamında ziyaretçilere seyirlik manzaralar sunuluyor.

Lale festivali boyunca Emirgan Korusu, Gülhane parkı, Sultanahmet Meydanı, Göztepe 60. Yıl Parkı ve Hıdiv Korusu’nda lale, sümbül, nergis ve muscari ziyaretçilerine seyirlik manzaralar sunacak.

İstanbul sakinlerinden Çağdaş Gökçe, lalelerin her tarafı rengarenk donattığını, bunun da kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Ruveyda Azman, “Lale İstanbul için çok önemli. Laleleri çok seviyoruz. Biliyorsunuz meşhur siyah laleler de var Hollanda’dan gelen. Lale bahçesine geldiğimiz zaman içimiz açılıyor. Bu defa torunumu da getirdim, o da İstanbul’un tabii ve tarihi güzelliklerini görsün istedim” dedi.

Park ve meydanlara 158 türden lale soğanı, 7 türden sümbül soğanı, 8 türden nergis soğanı ve muscari soğanı olmak üzere yaklaşık 9 milyon adet soğanlı çiçek dikildi.

Özellikle yerli ve yabancı turistler lalelere çok önem veriyor.

İranlı turist Nesteren “Çok güzel bir festival. Tam da bu zamanda turistler gelip buradan keyif alıyor. Keşke insanlar bu lalelere basıp ezmeseler” dedi.

Lalenin İstanbul tarihinde özel bir yeri var. İstanbul Lale şehri olarak tanınıyor. Ayrıca Osmanlı döneminde 1718-1730 yılları “Lale Devri” olarak kabul edilmiş. O dönemde şehirdeki lale sayısı binlerle sayılıyordu. Şimdi ise şehrin farklı yerlerine milyonlarca lale var.

Marini isimli turist de, “Laleler çok güzeldir. Biz çiçekleri çok seviyoruz. O yüzden her yıl bu zamanda buraya geliyoruz” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllarda 20 milyondan fazla lale ekildi ancak ekonomik kriz nedeniyle bu yıl sayı da azaldı. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere resmi kurumlar laleye büyük değer veriyor ve sayılarını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul genelinde 1 Nisan'da başlayan Lale Festivali 30 Nisana kadar devam edecek.