Yavuz Ekinci'nin 9 yıl önce basılan ve dağıtılan kitabı yasaklandı

20-03-2023
Rûdaw
Etiketler Yavuz Ekinci Kitap Yazar Toplatma Yasaklama Rüyası bölünenler
A+ A-

Haber Merkezi - Yazar Yavuz Ekinci'nin, 2014 yılında Doğan Kitap Yayınevi’nden çıkan “Rüyası Bölünenler” isimli romanı hakkında toplatılma kararı alındı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan karar hakkında açıklama yapan Yavuz Ekinci, “Mahkeme, Rüyası Bölünenler’in kahramanlarına tutuklama kararı çıkarıp onları hapse mi atacak. Gücünüz yetiyorsa buyurun roman kahramanlarını tutuklayıp hapse atın" dedi.

“Dokuz yıldır romanım basılıp okunuyor”

Ekinci'nin "Kurgu evrenine açılan davaya karşı açıklama…" başlığıyla Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle:

“İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle 7. Sulh Ceza Hakimliği, Rüyası Bölünenler romanımın toplatılması kararını verdi. 'Rüyası Bölünenler' 2014 yılında Doğan Kitap Yayınevi’nden çıktı. Romanın yayınlanmasının üstünden tam 9 yıl geçmiş. Dokuz yıldır bu romanım basılıp, dağıtılıp, satılıp okunuyor. Bu kitabın şimdi toplatılıyor olması ne şimdiki Türkiye’ye ne de gelecekteki Türkiye’ye hizmet eder.

“Roman kahramanları hapse mi atılacak”

Edebiyata, sanata karşı yapılan müdahale, sansür ve yasaklamalar kötü olan mazinin (kitap toplatmak, yakmak, yasaklamak, yazarı hapse atmak) canlandırılmasından öteye geçemez. Öncekilerin yasaklayıcı tavırları nasıl şimdi gülünç, komik ve beyhude geliyorsa, bugünün yasaklayıcıları da yarın gülünç ve komik gelecektir. Kurguladığım evrenin mahkemeye gerçek gelmesi benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir. Kurgulanmış bir yapıtın evrenine açılan dava soyuttur. Onu bugünün mahkemelerinde yargılayıp yasaklayıp toplatmak ise politiktir. Mahkeme, Rüyası Bölünenler’in kahramanlarına tutuklama kararı çıkarıp onları hapse mi atacak. Gücünüz yetiyorsa buyurun roman kahramanlarını tutuklayıp hapse atın."

7. Sulh Ceza Hakimliği kararında kitapta, "PKK propagandası yapıldığı" iddia ediliyor. Kitabın basım, dağıtım ve satışının yasaklanmasına ve mevcut nüshalarının da toplatılmasına karar verildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli