Diyarbakır (Rûdaw) – Türkiye genelinde ve özellikle Avrupa ve Orta Doğu'da tercih edilen Diyarbakır’ın altın hasır bileziği coğrafi işaret sahibi oldu.
Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası (DTSO) tarafından 31 Mart 2021’de başvurusu alınan ve 13 Haziran’da Türk Patent Kurumu’nca kabul edilerek coğrafi işaret tescili alan Diyarbakır hasır bileziğinin, tanıtımı Sur ilçesindeki tarihi Kuyumcular Çarşısı'nda gerçekleştirildi.
Lansmana Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, DTSO meclis üyeleri, kuyumcu esnafı ve vatandaşlar katıldı.
Burada konuşan Yüksel, gayelerinin hasır bileziğini sadece Türkiye’de değil, dünyaya tanıtmak olduğunu belirtti.
DTSO Meclis Üyesi Serdar Ay ise, 180-200 parçadan oluşan bileziği üreten 15 işçi bulunduğunu belirterek, “Dünya pazarına satışını ve tanıtımını yapıyoruz. Elimiz daha da güçlendi tescil belgesi almasıyla. Orta Doğu ülkeleri; Dubai, Almanya, Hollanda, İskandinav ülkeleri ve Amerika’ya kadar ihracatımız var” diye konuştu.
Yüzlerce yıllık geçmişi var
Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı, yüzlerce yıllık geçmişe dayanan ve el işçiliğiyle gözleri kamaştıran hasır bileziğinin yapıldığı atölyelerden biri olan “Öz Toprak Hasır Bilezik” atölyesine giderek bu nadide bileziğin yapımını ustaların dilinden aktardı.
Yüzlerce yıllık geçmişi olan Hası Bilezikler ilk önce bölgede bulunan Süryani ve Ermeni ustalar tarafından işlendi.
Ancak şu an Diyarbakırlı Kürt ustaların elinden hazırlanan bu bilezikler düğünlerin gözdesi durumunda.
Yurt dışından talep var
Hasır bileziği hazır hale gelene kadar bir çok aşamadan geçiyor. Rûdaw’a konuşan atölye sahibi Hacı Kamil Kaya, “Diyarbakırlılar bu bileziklere çok değer veriyor. Düğünlerde gelinlere hediye olarak alınıyor. Ama ayrıca Avrupa’dan ve Orta Doğu’dan da talep var” dedi.
Kaya, ayrıca hasır kolye, küpe ve yüzük de yaptıklarını anlattı.
Bir bileziğin yapımı tam günü alıyor
Usta Ramazan Öztoprak da bir bileziğin hazırlanmasının tam bir günlerini aldığını söyledi.
Diyarbakır hasırının mekatronik olarak yapılması mümkün değil. Bilezik ustaların eli ve emeği ile ince ince işlenerek hazırlanıyor.
Öztoprak, hasır bileziğinin de Diyarbakır için bir “kimlik” olduğunu belirtti.
Usta Öztoprak, Diyarbakır’da yılda yaklaşık bin bilezik satıldığını, bir bileziğin fiyatının 120 bin TL’den başlayarak 200 TL’ye kadar çıktığını dile getirdi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın