Suriye çölündeki tarihi manastır yıllar sonra ziyaretçilerini ağırlıyor

19-06-2022
Mar Musa al-Habeşi Manastırı
Mar Musa al-Habeşi Manastırı
Etiketler Mar Musa al-Habeşi Manastırı Suriye Kalamun Dağı
A+ A-

Haber Merkezi - Bir zamanlar dinler arası diyalog için önemli bir merkez olan ve her yıl on binlerce insanın ziyaret ettiği Şam’ın kuzeyindeki Kalamun Dağlarında bulunan Mar Musa al-Habeşi (Habeşistanlı Aziz Musa) manastırı, yıllarca süren savaşın ardından ziyaretçilere yeniden açıldı.

Yerel ismi ile “Deir Mar Musa al-Habaşi” olan Habeşistanlı Aziz Musa Manastırı, Suriye’nin başkenti Şam'ın yaklaşık 80 km kuzeyinde, doğu Lübnan sınırlarındaki Nabk kasabası yakınlarında yer alıyor.

M.S. 7. yüzyılda Kalamun Dağlarının yamaçlarına inşa edilen bu Süryani Katolik kilisesi, adeta çölde bir vahayı andırıyor.

Tarihi manastır, 2011’de Suriye’de başlayan savaş ve krizden etkilendi, değişik dönemlerde saldırıların hedefi oldu.

1982'den beri bölgedeki Hristiyan topluma öncülük eden ve manastırı yöneten İtalyan Peder Paolo Dall'Oglio'nun 2013’te IŞİD tarafından kaçırıldı ve akibeti bir daha öğrenilemedi.

Bu olayın ardından ziyaretçilere kapatılan manastır 2015 yılında bölgeye saldıran IŞİD’liler tarafından yağmalandı ve büyük tahribata uğradı.

Yıllar süren izolasyondan sonra bölgede güzenliğin sağlanmasının ardından yeniden ziyaretçilere açılan manastırda hizmet veren Peder Cihad Yosef, "İnsanların geri dönmesini arzuluyoruz. Onların burada sükunet, sessizlik ve tefekkür için bir alan bulabilmeleri için bir kez daha bizimle birlikte dua ettiklerini görmek istiyoruz" dedi.

Dinler arası diyalog sembolü

Bölgede bir Roma kulesinin kalıntıları üzerine inşa edilen manastır, kısmen büyük bir kayaya oyulmuş taş bir yapıdan oluşuyor. Manastıra ulaşmak için 300 basamak çıkmak gerekiyor.

Manastırın içinde duvar ve sütunlar, ikonlar ve Arapça, Süryanice ve Yunanca "Tanrı Sevgidir", “Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla” yazıları ile süslenmiş.

İtalyan barış aktivisti Peder Dall'Oglio, Hıristiyan azınlığın ve Müslümanların yan yana dua ettiği manastırda dinler arası seminerler düzenledi. Manastırı 30 yıl boyunca ziyaretçileri ve ibadet edenleri çeken bir birlikte yaşam sembolü haline dönüştürdü.

Peder Dall'Oglio, “hükümet karşıtı ayaklanmayı desteklediği” gerekçesi ile 2012 yılında Suriye'den sınır dışı edildi ancak bir yıl sonra geri döndü. 2013 yazında, kaçırılan aktivistlerin serbest bırakılması için IŞİD’lilerle görüşmek üzere gittiği Rakka’da ortadan kayboldu.

Kaybolduktan kısa bir süre sonra Peder’in IŞİD tarafından idam edildiği ve cesedinin bir yarığa atıldığı iddia edildi ancak ölümü hiçbir zaman belgelerle doğrulanmadı.

Peder Cihad Yosef, "Burada her türlü korkuyu yaşadık. Önce savaş, daha sonra Covid-19 salgını nedeniyle kendimizi izole hissettik” dedi.

Şimdi Suriye hükumetinin kontrolü altında olan manastırda ziyaretçiler için odalar, bir kuş çiftliği ve geniş bir kütüphane bulunuyor. Üç katlı manastırda iki keşiş, bir rahibe ve iki de görevli yaşıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli