Çin’de dünyanın en büyük Otomobil Fuarı başladı; Araçların çoğu elektrikli

19-04-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Çin Otomobil Fuarı Elektrikli 2023 Auto Shanghai
A+ A-

Haber Merkezi – 20’inci Shanghai Uluslararası Otomobil ve İmalat Teknolojisi Fuarı (2023 Auto Shanghai) başladı. Avrupa ve Çinli markaların gövde gösterisi yaptığı fuarda yer alan araçların çoğunun elektrikli olması ise dikkat çekiyor.

Dünyanın en büyük otomobil fuarı olan 2023 Auto Shanghai, dün Shanghai Ulusal Kongre ve Sergi Merkezi’nde kapılarını açtı. İsmi 2023 yılından itibaren “Auto Shangai” olarak değişecek fuarın bu yılki teması “Otomobil Endüstrisinin Yeni Çağını Kucaklamak” olarak belirlendi.

27 Nisan’a kadar açık olacak fuara yüzde 90’ı Çinli markalar olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinden binin üzerinde şirket katılıyor.

Geçtiğimiz yılların aksine artık insanlar dikkatlerini daha çok elektrikli araçlara yönlendiriyor. Fuar, enerji ile çalışan yeni araç modellerinin sergilenmesine imkan tanırken markalar en güçlü elektrikli araçları sergilemek için yarışıyor.

Fuarda Mercedes-Benz’in elektrikli Maybach'ı ilk kez görücüye çıktı.  Mercedes-Benz 2 yıl içerisinde toplamda 6 adet EQ tabanlı elektrikli otomobil tanıtmıştı. Marka bu defa ise elektrikle çalışan Maybach EQS ile fuara katıldı.

Mercedes-Benz CEO'su Ola Kallenius, "Maybach ve Çin markaları en başından beri birbirine çok benziyordu. Diğer ülkelerde çok sayıda Maybach sattık ama Çin bizim için her zaman önemli bir yer. Maybach’ı diğerlerinden ayıran temel özelliği elektrikli olması" dedi.

2022 yılına kadar dünya çapında satılan elektrikli otomobillerin üçte ikisi Çin'de üretiliyordu. Elektrikli araçlar Çin’de de son derece popüler durumda. Bu Asya ülkesinde geçen yıl yaklaşık 6 milyon elektrikli araç satıldı.

Geçen yıl Çin’de yeni enerjili araç üretimi ve satışı, bir önceki yıla göre yüzde 96,7 ve yüzde 93,4 artışla 7,06 milyon ve 6,89 milyonu aştı. Çin’de yeni enerjili araçların üretimi ve satışı, son sekiz yıldır dünyada birinci sırayı korudu.

Nissan'ın müdür yardımcısı Ashwani Gupta, "Bu kez stratejimiz elektrikli araçlar yapmak için özel ekipman satın almak. Bu, tüm araçları elektrikli hale getirmemize yardımcı olacak" dedi.

Hidrojenli bir araçlarda 100 kilometrelik yol için 800 gram hidrojen gerekiyorken yakıtla çalışan bir araç için 6,6 litre benzin gerekir. Avrupa'da bir kilogram hidrojen şu anki fiyatı 12 euro. 6,6 litre benzin yaklaşık 14 euroya mal oluyor.

Hidrojenli araçlarda bir kilogram hidrojen sağlamak için 60 kilovat enerji gerekiyor. Elektrikli otomobiller 100 kilometreye kadar sadece 20 ila 30 kilovat enerji sarf ediyor. Dolayısıyla elektrikli araçlar tasarruf açısından en iyi seçenek konumunda.

Geçen yıl Kasım ayında Japonya'da düzenlenen 27. BM İklim Değişikliği Konferansı'na katılan ülkeler, artan küresel ısınmayı önlemek ve 2015 Paris Anlaşması hedefini karşılamak için 2040 yılına kadar tüm arabaları çevre dostu hale getirme konusunda anlaşmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli