Kürt yönetmenin filmi, savaş karşıtı en iyi filmler listesinde

19-03-2023
Foto: Video alıntısı
Foto: Video alıntısı
Etiketler Bahman Ghobadi Kaplumbağalar da Uçar Savaş Karşıtı Harika 30 Film
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt yönetmen Bahman Ghobadi’nin 2004 yapımı filmi Kaplumbağalar da Uçar, Star Local Media’nın “Savaş Karşıtı Harika 30 Film” listesine girdi.

Bugüne dek yüzden fazla uluslararası festivalde Kürdistan Bölgesi’ni temsil eden Kaplumbağalar da Uçar, 50’yi aşkın uluslararası ödüle layık görüldü.

Star Local Media’nın dünya sinemasında savaş karşıtı en iyi filmlerini seçtiği “Savaş Karşıtı Harika 30 Film” listesinde kendisine yer bulan Kaplumbağalar da Uçar’ın konusu için, “Irak-Türkiye sınırında Amerikalıların Irak'ı işgal edip Saddam Hüseyin'i devirmesini bekleyen dört mülteci çocuğun hikâyesini anlatan bir Kürt filmi” değerlendirmesi yapıldı.

Bahman Ghobadi’nin filmi; Charlie Chaplin, Park Chan-Wook, Francis Ford Coppola, Stanley Kubrick ve Miloš Forman gibi dünya çapında meşhur yönetmenlerinin filmlerinin girdiği “Savaş Karşıtı Harika 30 Film” listesinde 8,0 IMDb puanıyla girdi.

Ghobadi, “Filmimi diktatör ve faşistlerin politikalarına kurban edilen tüm masum dünya çocuklarına ithaf etmek istiyorum” diyerek Kaplumbağalar da Uçar’ı çocuklara ithaf etmişti.

Kaplumbağalar da Uçar

Film Türkiye-İran sınırında bulunan bir Kürt mültevi kampında geçmektedir. Filmde, mayın toplayarak yaşayan Soran adındaki 13 yaşında bir çocuğun hikâyesi anlatılıyor. Soran, kasabadakiler için hazırladığı bir anten aracılığı ile Saddam’ın düşüşünü haber alıp herkese duyurur. Bu sırada Agirîn de 14 yaşında bir annedir. Soran ona aşık olur ama Agirîn’in ağabeyi Henkov tarafından huzursuz edilir. Henkov’un kolu yoktur çünkü mayına basmıştır.

Film, 52. San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Film seçilmiştir. En İyi Senaryo dalında da Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştür. Bir de Berlin Film Festivali’nde Barış Ödülü kazanmıştır.

Kaplumbağlar da Uçar, Saddam’ın ardından Irak’ta çekilen ilk film olma özelliğine sahip.

Bahman Ghobadi kimdir?

1969 yılında Rojhılat’ın Bane kentinde doğdu. Sine’de amatör olarak film yönetmenleri grubuna katıldı ve onlarla kısa metrajlı filmler çekti. Daha sonra gittiği Tahran’da sinema eğitimini yarıda bıraktı.

Bahman Ghobadi, “Sarhoş Atlar Zamanı” filmi ile 2000 yılı Cannes Film Festivali’nde "Altın Kamera Ödülü", "Genç Sinema Ödülü" ve "Fipresci Ödülü"ne layık görüldü.

2004 yılında Amerika-Irak savaşındaki çocukların hayatlarından esinlenerek “Turtles Can Fly” (Kaplumbağalar da Uçar) adlı filmin senaryosunu yazdı ve filmi yönetti.

Kürt yönetmenin Erbil Valiliğinin desteğiyle çektiği “Ülkesiz Bayrak” adlı filmi de büyük beğeni topladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli