Soprano Pervin Chakar’ın Ankara’daki konserine siyasiler de katıldı

Erbil (Rûdaw) - Dünyaca tanınan Kürt soprano Pervin Chakar dün akşam Ankara’da konser verdi. Farklı partilerden siyasiler de Kürt sanatçıyı dinlemeye geldi.

Operanın Kürt divası olarak tanınan Pervin Chakar, Urfa, Van, Diyarbakır ve memleketi Mardin’de düzenlediği konserlerin ardından Ankara’da müzikseverlerle buluştu.

Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki konserde sanatçıya piyanist Zeynep Ülbegi de eşlik etti.

Konsere DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ve HEDEP Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan’ın yanı sıra aydınlar, gazeteciler ve sanatçının hayranları da katıldı.

Bu akşam İzmir’de Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde konsere çıkacak olan Chakar’a İtalyan piyanist Paolo Villa ve duduk sanatçısı Ertan Tekin eşlik edecek.

Sanatçı 19 Kasım günü de İstanbul’da hayranları ile buluşacak.

 Pervin Chakar kimdir?

1981 yılında Mardin’in Derik ilçesinde dünyaya gelen Pervin Chakar’ın çocukluğu öğetmen olan babasının mesleği nedeniyle Karadeniz Ereğlisi ve Fatsa’nın köylerinde geçti.

İlkokulu Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Saitler Köyü’nde okudu. Öğretmen olan babasının tayini nedeniyle ailecek gittikleri Bismil'de ortaokul öğrencisi iken halk müziği ile ilgilendi. 1995 yılında Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde başladı. 1999’da aynı liseden birincilikle mezun oldu. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde başladığı yüksek öğrenimini 2003 yılında üniversitenin Şan Ana Sanat Dalı’nda tamamladı.

Oylun Davran Erdayı eşliğinde başladığı opera çalışmalarını 2004-2005 yılları arasında İtalya’da Accademia d’Arte Lirica Müzik Akademisi’nde Carmen Gonzales, William Mattetuzzi, Antonio Juvarra, H.Lawson, 2006-2008 yılları arasında ise Accademia Internazionale Musicale di Perugia'da Sergio Bertocchi ile sürdürdü.

2006 yılında İtalyan hükümetinin vermiş olduğu burstan yararlanarak opera eğitimine İtalya’da devam etti. Luciana Serra, Lella Cuberli, Tiziana Fabbricini, Mietta Sighele ve Veriano Luchetti’nin masterclass programına katıldı.

2008’de İtalya'nın Perugia kentindeki Conservatorio F. Morlacchi’den onur derecesiyle mezun oldu.

Sulmona'daki Maria Caniglia Opera yarışmasında birincilik, Milano'da Magda Olivero Opera Yarışması’nda ikincilik ödülü ve ardından Paris'te Academie Disque du Lyrique tarafından verilen Altın Orfeo, Grand Prix Leyla Gencer ödülünü kazandı. Andante Müzik Dergisi Donizetti Müzik Ödülü ve Semiha Berksoy Vakfı tarafından En İyi Kadın Sesi ödüllerine layık görüldü.

Chakar, ayrıca, Teatro Alla Scala (Lulu), Teatro La Fenice (Maria Stuarda), Teatro Comunale di Bologna (L´Olimpiade), Teatro Verdi Trieste (Gloria di Vivaldi), Macerata Opera Festivali (Carmen ve Bir Yaz Gecesi Rüyası), İrlanda'da Lismore Müzik Festivali (Sevil Berberi), Theater an der Wien (Lulu), İspanya'da Oditoryum Zaragoza (Montserrat Caballe Konseri), İstanbul Müzik Festivali, Ankara Devlet Operası (Deidamia), İstanbul Süreyya Operası, Cagliari Lirik Tiyatrosu (Cosi Fan Tutte), Lecce Politeama di GrecoTiyatrosu(Der Rosenkavalier), Modena Belediye Tiyatrosu (Pavarotti anısına konser), Musica Riva Festivali (Rigoletto ve Carmina Burana), Verona Filarmoni Tiyatrosu (konser), Bari'deki Petruzzelli Tiyatrosu (Sevil Berberi ve Sihirli Flüt), Fabriano Gentile Tiyatrosu, Wexford Opera Festivali (La Cambiale di Matrimonio), Festival della Valle d´Itria, Parcodella Musica di Santa Cecilia, Teatro Valli Reggio Emilia Tiyatrosu ve Moskova / Kremlin’de (Pavarotti anısına konser vesilesiyle) birçok prestijli konser salonunda ve operalarda yer aldı.