HOLLANDA - Yetenekli Kürt sanatçıdan tarihi eserleri restore etmesi istendi

Düsseldorf (Rûdaw) – Hollanda’da yeteneği ile dikkat çeken Efrinli Kürt sanatçıdan ülkedeki tarihi ahşap eserleri restore etmesi istendi.

Efrinli Ehmed Ebdo, Hollandalıların szö konusu talebinden önce bir mülteci kampında yaşıyordu. Ehmed Ebdo Hollanda'ya gideli kısa bir süre olmasına rağmen yaptığı ahşap oyma eserleri ile Hollandalıların dikkatini çekti.

Ülkenin en güzel tarihi turistik şehirlerinden biri olan Valkenburg şehrinde kendisinden eski eserleri restore etmesi istendi.

Sanatçı Ehmed Ebdo Rûdaw’da yayınlanan Diaspora programında sanatsal yolculuğunu şöyle anlattı:

"Efrinliyim. 1973 yılında oymacılığa yapmaya başladım. İlk önce yavaş yavaş kanepeler ve sandalyelerle başladım. Daha sonra resimler yaptım. Hollanda'ya geldiğimde bir kampta kaldım, masalar ve mobilyalar üzerine oyma resimler çizdim. O dönemde Hollandalı olan kampın yöneticisi, Facebook'ta bazı eserlerimim fotoğraflarını yayınlayarak beni tanıttı. Kampta ahşaba güzel resimler oyan yetenekli bir Suriyeli olduğunu söyledi. Daha sonra kampta bazı Hollandalılar yanıma geldi ve bana sanatımı icra etmem için çeşitli aletler ve malzemeleri getirdi. Bana yardımcı oldular."

Kürt sanatçının asistanı Miryam Odekerkena da şunları söyledi:

"Ehmed'le burada, Valkenburg'da tanıştık. İşini gerçekten özlemişti. Bu yüzden Facebook'ta insanlardan ağaç işleme ekipmanı konusunda bize yardım etmelerini isteyen bir çağrı yaptık. Kendileri  de sanatçı olan bir arkadaşımın yardımıyla bu malzemeyi bulduk. Daha sonra Ehmed'e Valkenburg'daki bir ahşap eseri yenilemek istediğimizi söyledik. Ama gördük ki o kadar eski ki yeni bir eser yaptırmak zorunda kaldık. Ehmed yeni eseri inşa etmeye başladı."

Sanatçı restore etmesini istedikleri eser ve Hollanda’daki çalışmaları hakkında şunları söyledi:

"’Hollanda Aslanı’ diye bir tablo vardı ve Hollanda Kralı'na götürüldü. Kral ve ailesi bana bir teşekkür mektubu ve bir hediye gönderdiler. Daha sonra çalışmalarımla çeşitli sergiler açtım. Ayrıca Hollanda'nın farklı belediyelerinden fotoğraflarda da görülebileceği gibi birçok ödül ve teşekkür aldım. Benim için en büyük ödül Hollandalı Kralı’nın takdiriydi, bu beni çok mutlu etti ve kendisine minnettarım. Çoğu zaman benden bu alanda okuyan veya okumak isteyen öğrencilere ders vermem isteniyor ve ben de onlara ders veriyorum. Valkenburg'da eski eser vardı, 70 yıldan daha eskiydi ve benden bunu onarmamı istediler. Yenilemenin yanı sıra birkaç aydır üzerinde çalıştığım yeni bir tane yaptım ve bu yıl ekim ayında tamamlanacak. Bittiğibde şehrin meşhur kalesinin girişine yerleştirilecek."