İtalya'da çekirge unundan pizzaya ilgi yoğun

18-04-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İtalya Çekirge Unu Pizza
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Çekirge unu artık İtalya'da yüksek talep görüyor. Bologna kentindeki restoranlar, her pizza için yüzde 3,5 oranında çekirge unu kullanıyor.

Avrupa Birliği, yeni yılda aldığı kararla makarna ve pizza da dahil unlu mamullerde katkı maddesi olarak böcek tozu kullanımını uygulamaya koymuştu.

İtalya hükümeti ise cırcır böceği ve çekirge gibi böceklerden elde edilen unun pizza veya makarnada kullanılmasını yasaklama kararı aldı. Buna rağmen bazı özel restoranlarda çekirge unundan yapılan pizzaya yoğun ilgi var.

Bologna’da bir restorandan pizza sipariş eden Mario adlı İtalyan, “İlk defa çekirge unundan pizza yedim. Nasıl olduğunu merak ettim. Tadı çok güzel ve hafifti” dedi.

Çekirge ununun kilosu 40 dolar. Bir kilo çekirge unu elde edebilmek için ise 4-5 bin çekirgeye ihtiyaç var.  

Çekirgeden elde edilen unun protein değerleri çok yüksek. Hatta çekirgedeki protein değeri tavuk göğsündeki protein ile aynı miktarda.

Restoran sahibi Claodio Vocci, “Çekirge unlu pizzayı menülerimize ilk ekleyenler arasındayız. Bu pizzanın geleceği var. İnsanlar farklı bir şeyler denemek istiyor" dedi.

Bologna şehri su sorunu yaşayan şehirlerden biri. Protein açısından zengin olan çekirge ununu üretmek için bir litre suya ihtiyaç var. Ancak bir kilogram et üretmek için 22 bin litre suya ihtiyaç duyuluyor.

İtalyan hükümetinin yaptığı bir ankete göre insanların yüzde 55'i yemeklerde çekirge ve böcek unu kullanılmasına karşı çıkıyor. Ancak yüzde 16'sı ise bu ürünleri beğendiğini belirtiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli