‘Hafıza Odası’ Diyarbakır’da; Sergiye yoğun ilgi var

Diyarbakır (Rûdaw) – Dünyaca ünlü Kürt sanatçı Ahmet Güneştekin’in Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasıyla birlikte uzun zamandır hazırlığını yaptığı “Hafıza Odası” sergisinin açılışı kalabalık bir katılımla Keçi Burcunda yapıldı. Açılışta siyaset, iş, sanat ve medya dünyasından isimler bir araya geldi.

Ahmet Güneştekin’in “Hafıza Odası” sergisi Pilevneli tarafından, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Diyarbakır Keçi Burcu’nda açıldı.

Açılış nedeniyle Diyarbakır’da verilen özel davete İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP’li Sırrı Sakık, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdıl Dara Odabaşı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, iş insanı Ayşe Boyner, Kazakistan Halk Meclisi üyesi Narin Nadirova, oyuncu Şener Özmen, Osman Xunav, İsveç'in İstanbul Konsolosu Peter Ericson gibi siyaset, iş, sanat ve medya dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Hafıza Odası isimli sergi, sanatçının nesnelere biçim verişini gösteren çeşitli mecralardan çalışmalarını bir araya getiriyor.

Güneştekin’in sergisinde, “Kayıp Alfabe”, “Analar Duvarı”, “Yoktunuz”, “Hafıza Tepesi” ve “Çürüme” gibi uluslararası tanırlılığı olan eserlerle birlikte Diyarbakır için yaptığı “5 Nolu” ses ve ışık enselasyonu göze çarpan eserler arasında yer alıyor.

"Hafıza tepesi aslında hepimizin hafızasını simgeleyen bir eserdir" diyen Ahmet Güneştekin açılışa özel yaptığı konuşmasında “Takdir edersiniz ki her sergimin bende yeri ayrı. Ama bu sergim benim için başka, çok özel bir anlamı var. Çocukluğumda resim yapmayı çok severdim. Herkesten önce de ailemin görmesini isterdim. Onlar onaylıyorsa başkalarına gösterirdim. Şu anda çocukluğumdaki gibi, sanatımı herkesten önce aileme gösterdiğimi hissediyorum” dedi.

Hafıza Odası sanatsal hatırla(t)ma biçimlerini araştırıyor ve başka türlü sesi hiç duyulmadan kalacak, tamamen unutulacak olanların silinmiş seslerini duyulur kılma yollarını gösteriyor.

Kazakistan Halk Meclisi üyesi Narin Nadirova, "Siyaset sadece savaş ve silah değildir, Ahmet Güneştekin'in yaptığı iş, çok büyük bir politika ve diplomasidir" yorumunu yaptı.

Sanatçı Şener Özmen de, "Ahmet Güneştekin'in bu sergisi ve diğer sergileriyle uzun ve kalıcı bir yas tutuyor" diye konuştu.

HDP’li Sırrı Sakık da, “Cumhuriyet öncesinde ve cumhuriyetin kuruluşundan sonra ne yaşanmışsa her şey bu sergide bulunuyor. Bugün bu sergide herkes bir şeyler görebilir" dedi.

Ahmed Güneştekin'in sergisi pandemi koşulları nedeniyle üç kez iptal edildi.

Oyuncu Osman Xunav da, "Ahmet Güneştekin tarihin izine düşmüş. Bu, yapıtlarına da yansıyor. Acısının ve kederinin renkleri görülüyor" dedi.

Oyuncu Naz Elmas, “Ahmet Güneştekin ile gurur duyuyorum. Hem böyle bir arkadaşım ve hem de böyle bir sanatçıya sahip olmaktan gurur duyuyorum. Dünya standartlarında ürünler üretiyor” diye konuştu.

İsveç'in İstanbul Konsolosu Peter Ericson da, “Sur ilçesindeki yıkıntılardan yapılan eser beni çok etkiledi. Doğrusu çocuk oyuncakları ile yapılan eser çok trajikti” diye belirtti.

Araştırmacı-yazar Salih Kevirbiri, "Kültür ve sanat alanında belki de 15-20 yıldır bu kadar büyük bir çalışma yapılmamıştı" dedi.

Açılış töreninin sonunda, Kardeş Türküler grubu ve ünlü şarkıcı Delîl Dîlanar şarkılarını seslendirdi. Açılış halay ile sona erdi.

Güneştekin’in çalışmaları, geçmişin parçalara ayrılmış hatıralarıyla dayanışma geliştiriyor. Sergi, 31 Aralık 2021 tarihine kadar sürecek.