Herkes farklı biliyor ama ‘Herne Pêş’ marşını o besteledi

17-09-2020
Rûdaw
Etiketler Husênê Tewfo Herne Pêş Rojava Cegerxwîn Mele Ehmedê Namî
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Cegerxwîn, Ehmed Namî, Seydayê Keleş gibi birçok ünlü Kürt şairin şiirlerini besteleyen Kürd sanatçı Husenê Tewfo, çokça bilinen “Herne Pêş” marşının da kendisi tarafından bestelendiğini söyledi.

Sözleri Mela Ehmedê Namî'nin “Neşîd û Gaziya Keçan” adlı şiirinden bestelenen, ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer'in aynı adı taşıyan 1977 albümünde yer alan ve Grup Yorum tarafından da seslendirilen “Herne Pêş” marşının kimin tarafından bestelendiği şu ana kadar da merak ediliyordu.

Bestenin sahibi Kamışlolu Kürd sanatçı Hisenê Tewfo yada gerçek ismiyle Husên Îbrahîm.  

Rûdaw Radyo’da yayınlanan ve sanatçı Sefqan Orkêş’in sunduğu “Awazên Rojava” programına konuk olan sanatçı Husên Îbrahim, 60 yıllık sanat hayatını ve tecrübelerini anlattı.

Dönemin birçok ünlü şairi ile anılarından bahseden Îbrahîm, “Tewfo” lakabının kendisine üstad Cegerxwîn tarafından Suriye güvenlik güçleri tarafından yakalanmaması için verildiğini söyledi.

Husên Tewfo, 1945 yılında Kamışlo’nun kuzeydoğusunda yer alan Halid köyünde dünyaya geldiğini, 1960-70’lerde beste yapmaya başladığını belirtti.

Küçük yaşta saz çalmaya başladığını anlatan Tewfo, 1971 yılında Kamışlo kentine yerleştiklerini o yıllarda patos işinde çalıştığını ancak hiçbir zaman sanat çalışmalarından vazgeçmediğini söyledi.

Sanatçı 1971 yılında Suriye İlerici Kürt Demokrat Partisi (PDKP-S) saflarına katıldığını, sosyalist görüşü benimsediğini ve şarkılarını da yurtseverlik ve sosyalizm üzerine bestelediğini dile getirdi.

O dönemde Cegerxwin başta olmak üzere birçok Rojavalı ünlü şairle tanışan Husênê Tewfo, bu şairlerin sevilen şiirlerini de bestelediğini ifade etti.

Kendisine ait toplam 85 şarkısının kayıtlı olduğunu anlatan Tewfo, ayrıca Kürt müziğinin sevilen ve bilinen eserleri olan “Nalînek Tê Guhê Min”, “Şeva Hîcranê”, “Herne Pêş”, “Felek Destê Xwe Nadî”, “Dengê Birçîya” gibi parçaları da bestelediğini söyledi.

Husên Tewfo, Cegerxwîn, Mele Ehmed Namî, Ehmed Şeyh Salih, Omer Xerzan, Xeznewî, Mihemed Elî Huso, Seyf Davut, Seydayê Keleş, Hadî Behlewî, Xelîl Sasonî gibi birçok ünlü şairin şiirlerini bestelediğini belirtti.

Rûdaw Radyo’da haftalık yayınlanan ve sanatçı Sefqan Orkêş’in sunduğu “Awazên Rojava” programı her hafta Rojava’dan farklı bir sanatçıyı konuk ediyor. Ayrıca bu program Rudaw Facebook hesabı üzerinden canlı yayınlanıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli