Diyarbakır’da Kürtçe eğitim verecek olan anaokulları açıldı

6 saat önce
Maşallah Dekak
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Kürtçe eğitim Anaokulu Zarokîstan
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, okul öncesi çocuklara Kürtçe eğitim verecek olan “Zarokîstan” adı verilen 2 anaokulu açıldı.

Anaokullarında Kürtçenin iki ana lehçesinde eğitim verilecek.

8 yıl önce Türkiye İçişleri Bakanlığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni kayyıma devretmiş ve belediyenin tüm kültür sanat merkezleri ile anaokulları da kapatılmıştı.

Anaokulları ve kültür merkezlerinin kapatılmasıyla belediye bünyesindeki Kürtçe eğitim de sona ermişti.

8 yıl aradan sonra ilk kez Kürtçe eğitim verecek olan iki merkez yani “Zarokîstan” açıldı.

Çocuklar Zarokîstan’ta Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanck’i (Zazakî) lehçelerinde eğitim görecek.

Çocuklar büyük bir heyecanla okul öncesi eğitime başladı. Anaokullarından kayyım döneminde ihraç edilen çok sayıda Kürt öğretmen de anaokullarının açılmasıyla yeniden işlerine döndü.

Anaokulu öğretmeni Zuleyha Özdoğan eğitimin içeriği hakkında, "Hikayelerimiz var, tekerlemelerimiz var, şarkılarımız var, oyunlarımız var, atölyelerimiz var, branş derslerimiz var, İngilizce derslerimiz var, dramamız var” diye konuştu.

"Hem çocuklar hem de aileleri mutlu"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Demirkiran da belediyenin eğitim projelerinden bahsederek şunları söyledi:

"Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi çatısı altında 2 anaokulumuz var. Bağcılar'da 200, 450 Evler'de de 160 çocuğumuz var. Toplamda 360 çocuğumuz var. Hepsine eğitim veriyoruz. Hem ebeveynler hem de çocuklar Kürtçe eğitimden memnunlar.”

Ebeveynler, çocuklarını Kürtçe dersleri alabilmeleri için anaokula gönderdiklerini belirtiyor.

Bazı veliler evde çocuklarıyla Kürtçe konuştuklarını ancak; çocuklarının, arkadaşları arasında da Kürtçe konuşarak anadillerini daha iyi öğrenmelerini istediklerini söylüyor.

Sadece Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi değil, DEM Parti'nin idaresinde bulunan pek çok belediyede söz konusu anaokulu modelini hayata geçirmek istiyor.

Bazıları uygulamaya bu yıl başladı, bazıları ise gelecek yıl başlayacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli