Qado Şêrin, Mihemed Şêxo hakkında kitap yazdı

Erbil (Rûdaw) – Rojavalı Kürt yazar Qado Şêrîn, “Mihemed Şêxo- Huner ve Jînenigarî” (Mihemed Şêxo- Sanat Biyografi) adıyla bir kitap yayımladı.

Bavê Felek olarak bilinen Kürt sanatçı Mihemed Şêxo, Kürt sanatı, kültürü ve dengbêjliği tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir duayen.

Kürtlerin hafızasında hâlen çok canlı bir yere sahip olan Mihemed Şêxo, son olarak Qado Şêrîn’in 3 yıllık emek sonucunda yazdığı kitabına konu oldu.

Kitapta, Mihemed Şêxo’nun stran/şarkılarının yanı sıra, hayatı ve sanatı hakkında birçok bilgi mevcut.

Kitabın yazarı Qado Şêrîn, “Kitap, Dara Zeman yayınlarından çıktı ve 364 sayfadan oluşuyor. Önsöz bölümünde tartışmalı olan birçok konu ve şarkıyı ele aldım. Şarkıların Mihemed Şêxo’ya nasıl ulaştığını ve onları nasıl seslendirdiğini, yazar, şair ve sanatçıların konuşma, kitap ve belgelerinden derledim” dedi.

Şêrin, Mihemed Şêxo için “Mihemed Şêxo, kendine özel bir okul yarattı ayrıca Kürt müziğinde yeni bir ufuk ve renk oldu” ifadelerini kullandı.

Mihemed Şêxo’nun Kürt halkı için bir sembol olduğunu belirten Şêrîn, “Bu kitap Mihemed Şêxo’nun sembolü, Mihemed Şêxo ise bana göre Kürt halkının bir sembolü. Bence Mihemed Şêxo sanatsal çalışmalarıyla Ehmedê Xanî, Melayê Cizîrî, Feqiyê Teyran, Seyîd Riza, Şêx Seîd, Qazî Mihemed û Barzaniyê Nemir seviyesinde.  Mihemed Şêxo elinden geldiğince halkına bağlı kaldı ve halkına yol gösterdi. Ben de bu emeğini savunmaya, onun tarihini, bize bıraktığı miras ve sanatını korumaya çabaladım. Zaten kitap Mihemed Şêxo’nun emeğinin sonucu. Eğer Mihemed Şêxo olmasaydı bu kitap da olmayacaktı” ifadelerini kullandı.

Mihemed Şêxo, 1948’de Kamışlo’ya bağlı Xecokê kötünde dünyaya geldi. 9 Mart 1989’da, henüz 41 yaşındayken geçirdiği kalp krizi sonucunda, Kamışlo’da yaşama gözlerini yumdu.

Mihemed Şêxo her ölün yıl dönümünde Kamışlo’nun Hilêliyê Mahallesi’ndeki mezarlığında anılıyor.

Kitapta, “Mihemed Şêxo büyük yaşadı, ölünce daha da büyüdü” ifadesi yer alıyor.